flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вирішення спорів у режимі онлайн: одеський суд долучається до міжнародної практики

13 березня 2018, 16:25

25 січня Київський районний суд міста Одес із робочим візитом відвідали керівник Прогами USAID «Нове Правосуддя» Девід Майкл  Вон,  експерт Програми Шеннон Солтер та юридичний радник Ольга Ніколаєнко. Про це повідомляє прес-служба суду, передає "Українське право".

Головною метою візиту стала презентація Суду з вирішення цивільних спорів (СВЦС) – першого онлайн суду в Канаді. 

Шеннон Солтер очолює Третейський cуд із вирішення цивільних спорів (Civil Resolution Tribunal) у Ванкувері, Британська Колумбія, Канада. Цей суд є одним із перших у світі судів, який вирішує спори лише в онлайн-режимі.

Привітали гостей голова суду Сергій Чванкін, судді Оксана Куриленко, Павло Прохоров, Володимир Петренко, Валеріан Луняченко, Ірина Пучкова, Олена Васильків, Ян Бескровний, Олена Коваленко, Любов Калініченко та професор, завідувач кафедри цивільного процесу  НУ "ОЮА" Неллі Голубєва.

Девід Майкл Вон, розпочинаючи презентацію,  зазначив: «Дуже приємно продовжувати роботу в новому році саме з вашого суду, я дуже радий, що вже реалізовуючи проекти за підтримки Прогами USAID «Нове Правосуддя, ви готові долучатися до нових та втілювати їх в життя».

Вчора ми провели зустрічі з представниками ВРП, ВККСУ та ДСА України, які дуже схвально оцінили цей проект. Тому, сьогодні  ми хочемо продовжити обговорення можливості запровадження в Україні канадського досвіду в контексті оновлення процесуального законодавства, а також, з вашою допомогою,  визначити справи, які могли б вирішуватися в режимі онлайн в Україні.

Шеннон Солтер розпочала презентацію онлайн суду, зазначивши, що основними його принципами є гнучкість, відкритість, доступність, ефективність та своєчасність.

Суддя  розповіла про найбільш оптимальні варіанти для впровадження онлайн-врегулювання спорів в Україні. Вона відзначила, що розгляд справ у такому режимі сприятиме своєчасному їх вирішенню та зменшить завантаженість судів.

Шеннон Солтер підкреслила, що в Канаді 99 % користувачів отримують послуги суду  через веб-сайти.

На запитання судів, який відсоток рішень суду оскаржується, доповідач зазначила, що це лише 0,5% рішень .

При цьому, в суді працює лише 5 осіб на постійній основі, а 38 працівників залучаються за сумісництвом, тобто це ті судді, які працюють і в інших судах.

«Основна ідея програми наступна: спочатку суд надає позивачам  можливість через інтернет-програму пояснити суть спору, потім – через електронні інструменти врегулювати спір листуванням, якщо це не вдається, відбуваються перемовини із залученням  медіатора, і лише у разі неможливості досягти згоди, такий спір вирішується професійним суддею.

Для успішної реалізації проекту необхідно обрати одну чи декілька категорій справ, потім цей перелік можна розширити», - зазначила Шеннон Солтер.

Судді Київського районного суду міста Одеси, в свою чергу, запропонували такі категорії справ як розірвання шлюбу, стягнення безспірної заборгованості, стягнення аліментів.

Координатор  Прогами USAID «Нове Правосуддя» Ольга Ніколаєва підсумувала: «Наразі нами проводиться кропітка робота, буде залучена велика кількість експертів. Після від’їзду Шеннон у Ванкувер, вона розроблятиме рекомендації для продовження можливості реалізації проекту у Київському районному суді міста Одеси».

Голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін подякував гостям та зазначив, що судді та апарат Київського районного суду міста Одеси готові до нових звершень та проектів, запевнивши, що будуть докладені всі зусилля для плідної співпраці та реалізації проекту «Онлайн суд».