flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Законодавство про Вищу раду юстиції потребує системного удосконалення – Голова ВРЮ Олександр Лавринович

13 лютого 2014, 08:45
Законодавство, яке регулює діяльність Вищої ради юстиції, потребує системного удосконалення. Про це заявив Голова Вищої ради юстиції Олександр Лавринович, коментуючи на запитання журналістів випадки, коли судді, в чиїх діях було виявлено та доведено склад правопорушень, уникали відповідальності під час розгляду їх питання у ВРЮ.
Олександр Лавринович назвав три основні фактори, які потребують удосконалення, оскільки негативно впливають на якість здійснення Вищою радою юстиції своїх повноважень.
Так, зокрема, за словами Голови ВРЮ, потребує удосконалення спосіб формування Вищої ради юстиції, який напряму відбивається на тому, хто із членів ВРЮ систематично бере участь, а хто систематично не відвідує засідання Ради. За його словами, за всі роки при такому способі формування, який існує на сьогодні, Вища рада юстиції майже ніколи не збирала на засідання свій повний склад або склад, в якому кількість присутніх членів значно перевищувала б допустимий кворум.
Другим необхідним фактором, який потребує законодавчого вдосконалення, Голова Вищої ради юстиції назвав спосіб прийняття рішень іпитання кворуму на засіданнях ВРЮ. За словами Олександра Лавриновича, нинішня модель голосування, коли для прийняття рішень необхідний кворум з 11 членів Ради, містить очевидні недоліки, оскільки при голосуванні один член ВРЮ, який утримався, може «заблокувати» одностайне рішення інших десятьох членів. Крім того, за словами Голови ВРЮ, такий спосіб прийняття рішень може створювати й корупційні ризики.
Ще одним фактором, який потребує удосконалення, Голова Вищої ради юстиції назвав процедуру роботи ВРЮ, зокрема процедуру розгляду справ. На його думку, справа не має по кілька разів виноситись на обговорення у різних форматах після того, як була ретельно підготовлена до розгляду.
Олександр Лавринович наголосив, що удосконалення цих складових дозволить досягти безперечно кращих результатів при здійсненні Вищою радою юстиції своїх повноважень