flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олександр Удовиченко: «Належний рівень захисту суддів повинен бути забезпечений, оскільки без цього не може існувати справедливий, безсторонній суд»

20 січня 2014, 10:29
Сьогодні Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних кодексів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян». Цей Закон містить ряд положень, спрямованих на забезпечення дієвого захисту суддів, членів їх сімей, працівників апарату судів від насильства та проявів іншого стороннього впливу.
Коментар заступника Голови Вищої ради юстиції, судді Вищого господарського суду України Олександра Удовиченка:
— Незважаючи на різні складні політичні, соціальні, економічні процеси, що відбуваються в державі, належний рівень захисту носіїв судової влади повинен бути забезпечений, оскільки без цього не може існувати справедливий, безсторонній суд. На необхідності забезпечення належних умов функціонування судів, реального гарантування безпеки суддів, вжиття усіх необхідних для цього заходів наголошується і в міжнародних правових актах з питань здійснення правосуддя та гарантій незалежності судової влади.
Прийнятим Законом передбачено низку правових і організаційних заходів, спрямованих на реальний захист суддів та членів їх родин від насильства, погроз насильством чи іншого впливу, таких як забезпечення пристроями сповіщення про небезпеку, обладнання житла суддів відповідними спеціальними охоронними засобами. Законом заборонено розголошення відомостей про суддю органами та особами, яким ці відомості стали відомі у процесі службової діяльності. Законодавцем визначено також правовий механізм забезпечення громадського порядку в суді, в тому числі шляхом розширення повноважень судових розпорядників.
Позитивним вважаю розширення правових можливостей органів суддівського самоврядування, зокрема Ради суддів України, у вирішенні питань, пов’язаних із забезпеченням безпеки суддів, що цілком відповідає стандартам незалежності судової влади.
Ухвалений парламентом Закон, на мій погляд, повинен зробити дієвими норми, що до теперішнього часу частково були декларативними. Ефективності функціонування механізму суддівського захисту має сприяти як посилення відповідальності за неповагу до суду, так і відповідальності суддів перед суспільством за ті рішення, що ними ухвалюються.