flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сергій Ківалов зустрівся з керівником Проекту USAID "Справедливе правосуддя" Девідом Воном і професором університету штату Мічиган Морін Коннер

25 грудня 2013, 10:02
 Під час зустрічі увагу було зосереджено на питаннях співпраці впродовж реалізації проектів USAID в Україні, учасником яких був профільний парламентський комітет, а також обговорено низку питань щодо подальшого співробітництва. Зокрема, учасники зустрічі розглянули можливість співпраці в напрямах підвищення професіоналізму та ефективності судової системи України, забезпечення незалежності суддів, дистанційного навчання для працівників апаратів судів та інше.
Сергій Ківалов поінформував представників USAID про роботу Комітету у сфері законотворчості, про хід судової реформи в цілому, а також розповів про законотворчі плани на майбутнє. Крім того, голова Комітету окреслив роль Національної школи суддів України у підготовці майбутніх вершителів правосуддя, історію її заснування та становлення.
"Сьогодні судова реформа в Україні вимагає певних змін в існуючому процесі добору кандидатів на посади суддів, суттєвих витрат на вивчення їх особистих та професійних рис, додаткової підготовки. Ця мета досягається шляхом вирішення освітніх і виховних завдань, вдосконалення практичної діяльності та навичок претендентів на посаду судді й працівника апарату суду", - сказав Сергій Ківалов.
Девід Вон від імені Проекту "Справедливе правосуддя" висловив подяку за плідну співпрацю та зацікавленість щодо розробки і потенційного впровадження курсу з питань судового адміністрування в навчальну програму для студентів правників.
Морін Коннер розповіла про вдалий досвід співпраці Проекту "Справедливе правосуддя" з Державною судовою адміністрацією України у партнерстві з Національною школою суддів України за участі вчених Університету штату Мічиган (США) і повідомила, що в період з лютого по червень 2013 року була впроваджена перша (пілотна) навчальна програма з питань судового адміністрування для 40 керівників апарату різного рівня та спеціалізації українських судів та окремих посадових осіб територіальних управлінь ДСА України, які попередньо були відібрані на конкурсних засадах. В якості викладачів були залучені 17 українських фахівців і 3 американських.
За її словами, по завершенні двотижневого лекційного курсу у квітні випускники програми працювали над курсовими роботами за обраними темами, які оцінювалися викладачами Університету штату Мічиган, і отримали сертифікати цього університету про успішно виконану програму курсу.
Девід Вон зауважив, що з урахуванням нового статусу та ролі посади керівника апарату суду у світлі положень Закону "Про судоустрій та статус суддів" очевидно, що від таких осіб крім правових знань справедливо очікувати ще й знань основ управління, комунікації, стратегічного мислення, управління людськими ресурсами тощо. Тому реалізація пілотного проекту навчання керівників апарату судів продемонструвала зацікавленість таких посадовців в опануванні додатковими предметами і темами, які сьогодні не викладаються в вітчизняних юридичних школах.
Керівник проекту "Справедливе правосуддя" наголосив, що з метою визначення шляхів подальшого розвитку такої ініціативи в Україні та з’ясування зацікавленості українських вчених і вузів у впровадженні такої програми, Проект USAID "Справедливе правосуддя" планує залучити провідні українські університети до обговорення означених питань.
Зокрема, представники Проекту пропонували провести на базі Національного університету "Одеська юридична академія" безкоштовний двохтижневий курс підвищення кваліфікації працівників апаратів судів зі всієї України, де п’ять американських лекторів зможуть прочитати десять учбових курсів Мічиганського університету. Це такі курси як: Адміністрування (Лідерство); Цілі та обов’язки судів; Стратегічне бачення й планування; Ресурси, бюджет, фінанси; Управління проходженням справ; Управління інформаційними технологіями; Основні компоненти судів; Управління кадрами; Освіта, практичне навчання і розвиток; Зв’язки судів з громадськістю. Крім того, наголошувалося, що в разі зацікавленості можна буде розвивати співпрацю між вузами в межах двохсторонньої магістерської програми з навчання працівників апаратів судів.
Сергій Ківалов висловив готовність рухатися в цьому напрямі та запевнив, що і студенти, і професорсько-викладацький склад Національного університету "Одеська юридична академія", президентом якого він є, підтримають цю ідею.