flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олександр Лавринович: Досвід Естонії у сфері побудови ефективної судової влади є важливим в контексті євроінтеграції України

13 листопада 2013, 09:51
   4 листопада 2013 року у Вищій раді юстиції відбулася зустріч Голови Вищої ради юстиції Олександра Лавриновича з Міністром юстиції Естонської Республіки Ханно Певкур під час його робочого візиту до України. Участь у зустрічі також взяли Посол Естонської Республіки в Україні Суллев Канніке, Державний секретар Міністерства юстиції Естонської Республіки Маргус Сарапуу, суддя Талліннського Вищого Адміністративного суду, колишній постійний експерт Ради Європи в Україні (2008-2010 рр.) Даймар Ліів,         Перший секретар з економічних питань та співробітництва Посольства Естонської Республіки в Україні Роман Вінарчук.
   Як зауважив під час зустрічі Олександр Лавринович, співробітництво України та Естонії у сфері побудови ефективної судової влади є важливим у контексті євроінтеграції України та правових реформ, що відбуваються в обох країнах: «Становлення Естонії, її досвід, в тому числі і помилки, без яких неможливе реформування, і те, яким чином можна вирішити складні питання побудови правової системи та ефективності її функціонування, – усе це має вагоме значення для співробітництва України та Естонії».
   Голова Вищої ради юстиції поінформував учасників зустрічі про особливості реформування судово-правової системи України та конституційні зміни, що плануються в державі, зокрема щодо підвищення кваліфікаційних вимог до кандидатів на посади суддів (збільшення вікового цензу до 30 років, а також необхідного стажу роботи в галузі права з 3 до 10 років тощо), збільшення граничного віку перебування судді на посаді (до 70 років), скасування інституту першого призначення судді на п’ять років та ін. «Ми на тому етапі, який дозволяє без великих потрясінь реалізувати ці ідеї в законодавстві», – констатував Голова ВРЮ, зауваживши, що з 2013 року в країні почала працювати нова система добору майбутніх суддів, покликана покращити якісний рівень кандидатів на суддівські посади. «Хоч наші системи і різняться масштабом та структурою, і реформування у нас відбувалося еволюційно, нам не вдалося уникнути деяких помилок, і структурних, і по суті, та, думаю, вам будуть цікаві наші підходи до формування судового корпусу, вимог до кваліфікації майбутніх суддів, особливостей процедури притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності», – відмітив Олександр Лавринович, звертаючись до естонських колег.
   За словами Міністра юстиції Естонської Республіки, питання добору кваліфікованих кадрів у судову систему країни залишається надзвичайно важливим. «Мінімальний вік для заняття посади судді в Естонії – 25 років, – сказав Ханно Певкур. – У нас достатньо багато людей стали суддями в середині 90-х, а отже, ми очікуємо значного поповнення молодими кадрами, тому питання їх кваліфікації залишається актуальним».
   Ханно Певкур розповів також про реформування пенсійного законодавства, яке відбувається наразі в Естонії і торкнеться пенсійного забезпечення суддів, що працюватимуть після введення в дію законодавчих змін. «Загальна стратегія пенсійного реформування в країні полягає у ліквідації спеціальних пенсій», – зауважив Міністр юстиції Естонії, зазначивши, що попри складнощі його проведення, якісні зміни можливі лише за умови, що вони торкнуться абсолютно всіх. За його словами, законодавчі новації дозволили суттєво покращити рівень оплати праці суддів, що працюють, та збільшити фінансування соціальних статей державного бюджету.
   У свою чергу Олександр Лавринович відмітив, що питання належного фінансового забезпечення української судової системи та технологічного забезпечення судового процесу ще потребують значної уваги з боку держави.