flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося чергове засідання Ради суддів України

13 листопада 2013, 11:21
Відбулося чергове засідання Ради суддів України
25 жовтня 2013 у приміщенні Державної судової адміністрації України (м. Київ, вул. Липська, 18/5) відбулося засідання Ради суддів України.
Під час засідання обговорено всі питання порядку денного. Зокрема, на засіданні Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк доповів про ситуацію, що склалася в судах загальної юрисдикції у зв’язку з неналежним їх фінансуванням. У зв’язку з неналежним фінансуванням судів загальної юрисдикції Радою суддів України прийнято рішення звернутися до Голови Верховної Ради України Рибака В.В. та Прем’єр-міністра України Азарова М.Я. з пропозицією щодо збільшення видатків на оплату праці судам загальної юрисдикції.
На засіданні член Ради суддів України Галина Канигіна поінформувала про вивчення проблемних питань функціонування автоматизованої системи документообігу суду. Як відомо, під час розгляду цього питання на попередньому засіданні РСУ створено відповідну робочу групу. Оскільки пропозицій надіслано багато, а питання вивчається також трьома радами суддів спеціалізованих судів, то прийнято рішення робочій групі продовжити вивчення проблемних питань функціонування автоматизованої системи документообігу суду.
Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк поінформував присутніх про стан затвердження інструкцій з діловодства. Радою прийнято рішення про продовження роботи Державній судовій адміністрації України над проектами Інструкції з діловодства у місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних судах міст Києва та Севастополя, Апеляційному суді Автономної Республіки Крим та Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних i кримінальних справ та Інструкції з діловодства в адміністративних судах України.
Радою суддів України розглянуто звернення суддів у відставці з приводу перерахунку щомісячного грошового утримання з урахуванням рішення Конституційного Суду України від 03 червня 2013 року №3-рп/2013. Заступник голови Ради суддів України Раїса Ханова повідомила про те, що Управління Пенсійного фонду України відмовляють у перерахунку щомісячного грошового утримання судді за заявами поданими ними на підставі Рішення Конституційного Суду України від 3 червня 2013 року № 3-рп/2013 у справі за конституційним поданням Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень статті 2, абзацу другого пункту 2 розділу 2 «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», статті 138 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (справа щодо змін умов виплати пенсій і щомісячного довічного грошового утримання суддів у відставці). Раніше Рада суддів України висловлювала свою позицію з цього питання та переконана й наразі, що право на виплату щомісячного довічного грошового утримання судді у розмірі грошового утримання судді, який працює на відповідній посаді, врегульовано пунктом 8 Рішення Конституційного Суду України від 3 червня 2013 року у справі № 1-2/2013, та є обов’язковим до виконання на території України. З результатними розгляду прийнято рішення, з урахуванням вказаного рішення Конституційного Суду України, позицію Ради суддів України, висловлену в пункті шостому рішення Ради суддів України № 18 від 23 березня 2012 року, вважати незмінною. Звернути увагу Пенсійного фонду України на обов’язковість виконання згаданого рішення КСУ та довести до відома Кабінету Міністрів України інформацію про невиконання Пенсійним фондом України названого рішення Конституційного Суду України.
Також на засіданні повідомлялося, що низкою державних органів розроблено проект Інструкції з організації конвоювання та тримання в судах обвинувачених (підсудних), засуджених за вимогою судів, який направлено на ознайомлення до Ради суддів України.
Члени Ради обговорили звернення народного депутата України Дерев’янка Ю.Б. щодо скликання позачергового з’їзду суддів України для призначення нових членів Вищої кваліфікаційної комісії України та вирішила визнати відсутніми підстави для скликання позачергового з’їзду суддів України з питання, порушеного у названому депутатському зверненні.
На засіданні розглянуто подання Голови Державної судової адміністрації України Руслана Кирилюка щодо визначення граничної чисельності працівників Державної судової адміністрації України, у тому числі її територіальних управлінь, вирішено у межах видатків на утримання Державної судової адміністрації України, визначити граничну чисельність працівників Державної судової адміністрації України, у тому числі її територіальних управлінь, в кількості 704 працівника, з яких 160 працівників центрального апарату Державної судової адміністрації України (151 державний службовець та 9 працівників обслуговуючого персоналу) та 544 працівника територіальних управлінь Державної судової адміністрації України.
Відповідно до Графіка чергових засідань Ради суддів України на 2013 рік наступне засідання відбудеться 22 листопада 2013 року.