flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ ПРЕДСТАВНИКАМ МАС-МЕДІА!

17 вересня 2013, 14:30

            Повне та оперативне інформування громадськості про хід розгляду соціально значущих справ та справ, які мають суспільний резонанс – це важлива суспільна функція, виконання якої повинно відбуватися на достойному рівні, дозволеними засобами та з використанням правдивої інформації, яка не створить перепон поточному судовому розгляду та не порушить права учасників судових процесів, що тривають.

Київський районний суд міста Одеси нагадує представникам засобів масової інформації, які відвідують приміщення суду, про необхідність дотримування певних правил поведінки в суді, процесуальних вимог і порядку, передбачених законодавством та загальноприйнятих морально-етичних норм.

Чинним законодавством України, а саме ч. 7 ст. 129 Конституції України, ст. 6 Цивільного процесуального кодексу України, ст. 27 Кримінального процесуального кодексу України, ст. ст 7, 12 Кодексу адміністративного судочинства України, ст. 11 Закону України “Про судоустрій і статус суддів» передбачено, що судовий розгляд та вирішення справ мають здійснюватися гласно й відкрито, крім випадків, установлених процесуальним законом.

Кримінальне провадження в судах усіх інстанцій здійснюється відкрито. Слідчий суддя, суд може прийняти рішення про здійснення кримінального провадження у закритому судовому засіданні впродовж усього судового провадження або його окремої частини лише у випадках: 1) якщо обвинуваченим є неповнолітній; 2) розгляду справи про злочин проти статевої свободи та статевої недоторканості особи; 3) необхідності запобігти розголошенню відомостей про особисте та сімейне життя чи обставин, які принижують гідність особи; 4) якщо здійснення провадження у відкритому судовому засіданні може призвести до розголошення таємниці, що охороняється законом; 5) необхідності забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні. На судовому розгляді кримінальної справи в закритому судовому засіданні можуть бути присутні лише сторони та інші учасники кримінального провадження (ч. 2, 4 ст. 27 КПК України).

Закритий судовий розгляд цивільної справи допускається у разі, якщо відкритий розгляд може привести до розголошення державної або іншої таємниці, яка охороняється законом, а також за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, з метою забезпечення таємниці усиновлення, запобігання розголошенню відомостей про інтимні чи інші особисті сторони життя осіб, які беруть участь у справі, або відомостей, що принижують їх честь і гідність. При розгляді справ у закритому судовому засіданні мають право бути присутні особи, які беруть участь у справі, а у разі необхідності - свідки, експерти, спеціалісти і перекладачі. (ч. 3, 5 ст. 6 ЦПК України).

 Суд ухвалою може оголосити судове засідання з розгляду адміністративної справи або його частину закритими з метою нерозголошення державної чи іншої таємниці, що охороняється законом, захисту особистого та сімейного життя людини, в інтересах малолітньої чи неповнолітньої особи, а також в інших випадках, установлених законом.  Під час розгляду справи в закритому судовому засіданні можуть бути присутні лише особи, які беруть участь у справі, а в разі необхідності - експерти, спеціалісти, перекладачі та свідки.  Якщо під час закритого судового засідання буде встановлено, що інформація з обмеженим доступом є суспільно значимою або доступ до інформації обмежено з порушенням закону, суд постановляє ухвалу про її дослідження у відкритому судовому засіданні (ч.3, 4, 5 ст. 12 КАС України).

Судове рішення у кримінальній справі, ухвалене у відкритому судовому засіданні, проголошується прилюдно. Якщо судовий розгляд відбувався у закритому судовому засіданні, судове рішення проголошується прилюдно з пропуском інформації, для дослідження якої проводилося закрите судове засідання та яка на момент проголошення судового рішення підлягає подальшому захисту від розголошення. (ч. 7 ст. 27 КПК України).

Рішення суду по цивільній   справі проголошується прилюдно, крім випадків, коли розгляд проводився у закритому судовому засіданні.(ч. 9 ст. 8 ЦПК України).

Судове рішення в адміністративній справі, ухвалене у відкритому судовому засіданні, проголошується прилюдно. Якщо судовий розгляд відбувався у закритому судовому засіданні, прилюдно проголошується лише резолютивна частина рішення (ч. 9 ст. 12 КАС України).

Рішення Київського  районного суду м. Одеси розміщуються в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Проведення в залі судового засідання фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню допускаються на підставі ухвали суду за наявності на це згоди осіб, які беруть участь у справі (ч.8 ст. 8 ЦПК України, ч. 8 ст. 12 КАС України), що приймається з урахуванням думки сторін та можливості проведення таких дій без шкоди для судового розгляду (ч. 6 ст. 27 КПК України).

УВАГА!!! Для здійснення фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню представникам ЗМІ потрібно звернутися із КЛОПОТАННЯМ до головуючого судді у справі.

При цьому знімати в залі судового засідання ДО надання судом відповідного дозволу НЕ МОЖНА!

Перед початком судового засідання можна налаштувати апаратуру, але ввімкнути її дозволяється після оголошення судом ухвали про дозвіл фото- та відео зйомки. Клопотання про фото- та відео зйомку розглядається на початку судового засідання.

Звертаємо увагу на особливості фото- і відео зйомки у приміщенні суду, де знаходяться відвідувачі в очікуванні інших судових засідань. Відповідно до ст. 307 Цивільного кодексу України фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку за її згодою. Фізична особа, яка погодилась на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку може вимагати припинення їх публічного показу в тій частині, яка стосується її особистого життя.

Київський районний суд м. Одеси наголошує, що неупередженість і незалежність судового розгляду надто великою мірою залежить від надання через ЗМІ інформації про судові процеси по справах, які мають суспільний резонанс. Висловлюємо сподівання, що викладена інформація сприятиме представникам мас-медіа у виконанні ними своїх професійних обов’язків в частині оприлюднення відомостей, отриманих під час розгляду справ судом.