flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Київського райсуду Одеси зустрілися з Головою КСУ

08 травня 2018, 14:48

Cьогодні голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін та судді Оксана Куриленко, Володимир Петренко, Любов Калініченко, Павло Прохоров, Геннадій Войтов та Олена Коваленко взяли участь у відкритій зустрічі з Головою Конституційного суду України Станіславом Шевчуком.

Станіслав Шевчук детально розповів про роботу Конституційного Суду, реформу судової системи, свою діяльність на посаді Голови КСУ, ухвалені ним рішення та плани на майбутнє. 

Оскільки головою КСУ Станіслав Шевчук був обраний 21 лютого 2018 року, зустріч розпочалася з окреслення загальних проблем, що існують в конституційному юрисдикційному органі, а  також тих новаціях, що торкнулися Конституційного Суду України у зв’язку зі змінами Конституції України та оновленням спеціального законодавства, що визначає статус та повноваження КСУ

Зокрема, мова йшла про можливість звільнення з посади судді КСУ у зв’язку з порушенням ним присяги, що на думку Станіслава Шевчука, є атавізмом, який нагадує про середньовічну «лояльність своєму вассалу»: про яку незалежність та неупередженість судді Конституційного Суду України може йти мова, коли проти судді може бути ініційоване дисциплінарне провадження у випадку, коли його висновки щодо конституційності законів суперечать певним політичним інтересам?

Виключення такої підстави для дисциплінарної відповідальності  є суттєвим кроком вперед, адже суддя конституційного суду має бути насторожі дотримання Конституції України, а не окремих політичних інтересів.

Під час зустрічі, зокрема, приділили увагу наступним питанням:

організація роботи Конституційного Суду України в світлі судової реформи;

що було зроблено за перші місяці діяльності на посаді Голови КСУ та перспективи подальшого розвитку КСУ;

впровадження конституційної скарги та її місце в механізмі захисту прав людини;

судова правотворчість: світовий досвід та перспективи для України;

взаємодія судів загальної юрисдикції з Конституційним судом України.

Судді Одещини мали змогу поставити свої питання та обговорити з очільником КСУ дискусійні моменти застосування законодавства.

Цікавим для присутніх суддів став погляд очільника КСУ на питання люстрації та кваліфікаційного оцінювання суддів. Безперечно, доповідач не міг виказувати власної позиції, оскільки ці питання знаходяться на розгляді Конституційного Суду України, однак певні методичні засади вирішення даних проблем суддя все ж-таки навів. Так, прозвучала важлива думка щодо суддівської винагороди суддів, що вже пройшли кваліфікаційне оцінювання, та суддів, які такого оцінювання ще не пройшли: відповідно до Конституції України суддівська винагорода не може розумітися у якості соціальної гарантії, а є інститутом суддівського забезпечення, а отже питання винагороди судді має розглядатися в контексті єдиного статусу суддів, гарантованого Конституцією та чинним законодавством.

Станіслав Шевчук зазначив, що орієнтирами для всіх судів України та КСУ має бути Конституція України та Європейська Конвенція, яка теж є джерелом конституційного права; суди мають розуміти суть правовідносин та правильно обирати інструменти захисту прав людей та забезпечення Верховенства Права.

Також Голова КСУ наголосив, що завданням КСУ є забезпечення системи розподілу влади (системи стримувань та противаг) та надійності запобіжників обмеженості влади, які є гарантією правової держави.

Завершилася зустріч питанням формування інформаційної політики в сучасних умовах: було наголошено на тому, що зміна моделі інформаційної політики безпосередньо впливає на репутацію професії, а судовій владі слід переходити в інформаційний наступ, роз’яснювати суспільству, в чому полягає суть винесеного рішення, формувати позитивний образ судді як особи, що стоїть на захисті прав громадян.