flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Через брак доказів суд виправдав обвинувачену у крадіжці

11 квітня 2018, 10:46

До суду надійшов обвинувальний акт відносно жінки-домробітниці, яку обвинувачують у викраденні грошових коштів господарки будинку за двома епізодами.

 

Через брак доказів прокурор в ході судового розгляду кримінального провадження змінив кваліфікацію , зменшивши обсяг обвинувачення. Отже дії обвинуваченої було перекваліфіковано з ч3 ст.185 та ч.2 ст. 185 КК України на ч.1 ст.185.

Потерпіла не погодилась з позицією прокуратури та підтримала обвинувачення в попередньому обсязі.

Дослідивши подані стороною обвинувачення докази, суд дійшов висновку, що висунуте обвинувачення не знайшло свого підтвердження. Суд зазначив, що обвинувачення не може ґрунтуватись на фактичних даних одержаних шляхом вчинення цілеспрямованих дій щодо їх збирання і фіксації із застосуванням заходів, передбачених ЗУ «Про оперативно-розшукову діяльність» особою, не уповноваженою на здійснення такої діяльності.

 

Потерпіла цілеспрямовано, з метою викриття обвинуваченої, без залучення правоохоронних органів і, тим паче, без дозволу суду збирала докази через відеоспостереження, які надала поліції.

Слідчий, розслідуючи кримінальне провадження, не звернув увагу на недопустимість наданого доказу, і в порушення вимог ст. ст. 92, 93 КПК України не вилучив оригінал відеозапису на системному диску, не оглянув оригінал запису, а прийняв до провадження зроблену потерпілою копію відеозапису на флеш-накопичувачі, а з нього та CD-Rдиск.

Суд також визнав недопустимим доказом покази близької подруги потерпілої, яка не була свідком подій, а про обставини, що досліджуються судом, знає лише зі слів потерпілої.

З точки зору допустимості доказів, їх взаємозв’язку і достатності, свідчень лише самої потерпілої за відсутності інших належних і допустимих доказів, явно не достатньо для висновку про винуватість особи. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

Таким чином, за наслідками розгляду справи суд ухвалив визнати обвинувачену невинуватою у скоєнні злочинів за недоведеністю її вини та виправдати.

Зазначимо, що виправдувальний вирок ще не набрав чинності.