flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Е-суд: до Одеси завітали представники східних областей України

02 квітня 2018, 15:21

Черговий тренінг для суддів і працівників апаратів судів з функціонування системи електронного судочинства відбувся на базі Київського районного суду Одеси. Уже вшосте служителі Феміди та співробітники апаратів судів з різних регіонів країни приїжджають до нашого міста, щоб взяти участь в навчальній програмі, організаторам якої є Асоціація слідчих суддів України за підтримки Агентства  США з міжнародного розвитку (USAID). Цього разу Одесу відвідали гості з Донецької, Харківської, Луганської та Сумської  областей.

 

                                                                      IMG_4706.JPG 

«Київський районний суд став пілотним проектом по впровадженню «Електронного суду» в нашій країні. Саме тут 2,5 роки тому почали працювати над тим, щоб програма, яка вже давно успішно працює  в багатьох розвинених країнах, нарешті стала доступна і в Україні. А з огляду на те, що після внесення змін до процесуальних кодексів вже в цьому році всі суди в країні повинні будуть перейти на систему електронного судочинства і документообігу, Київським районний суд міста Одеси готовий поділитися досвідом», - привітав учасників заходу суддя-спікер Володимир Петренко.

 

                                                                       IMG_4790.jpg

 

Суддя Оксана Куриленко, в свою чергу, зазначила, що проводити подібні тренінги з колегами з інших областей України було вирішено для того, щоб передати їм свої знання і розповісти про переваги «Електронного суду». Також не зайвим буде і звернути увагу на ті  підводні камені, на які можна натрапити на шляху впровадження інновацій.

 

                                                                    IMG_4713.jpg

 

«Я знаю, що зараз для багатьох «Електронний суд»- це незрозуміла система, та повірте нам - насправді ця система прекрасно працює і вона полегшить і поліпшить не лише роботу самих суддів, але і життя всіх учасників процесу: адвокатів, юристів і самих громадян. Нічого страшного у цій новації немає», - підкреслив суддя Валеріан Лунченко.

 

                                                                      IMG_4731.jpg

 

Суддя Геннадій Войтов зазначив, що для успішного застосування цієї програми на практиці дуже важливо не тільки впровадити її в якомусь конкретному суді, але і залучити до співпраці держоргани, з якими суди постійно взаємодіють. Такі як: поліція, прокуратура, виконавча служба, юстиція тощо.

 

                                                                    IMG_4737.jpg

 

Після цього співробітниками структурних підрозділів суду, а також адвокатом Максимом Шевченком було продемонстровано практичні аспекти роботи в системі «Електронний суд». Варто зазначити, що Електронний суд надає можливість ознайомитися з матеріалами справи без необхідності відвідування суду, а також подати процесуальні документи і докази в електронному вигляді.

 

                                                                     IMG_4813.jpg

 

Також до заходу долучилися і співробітники прокуратури Одеської області. Під час презентації  Олександра Андроніка представники східних областей України могли ознайомитися з основними напрямками  роботи електронної системи «Е -Прокуратура» та взаємодією прокуратури та суду.

 

                                                                     IMG_4927.jpg

 

Прес-секретар прокуратури Одеської області Інна Верба під час свого виступу акцентувала увагу на тому, що саме ЗМІ – є провідником між державними органами та суспільством. Адже саме позитив та піар формують в свідомості людей думку, що «судді та прокурори є, вони працюють». В цьому нам допомагає Facebook, який є найбільш популярною платформою та охоплює велику кількість громадян. З кожним «лайком» та «репостом» змінюється і настрій у суспільстві. Саме тому співпраця зі ЗМІ є такою необхідною та важливою.

 

                                                                    IMG_4911.jpg

 

Також в ході заходу виступив голова «Союзу юристів Одеської області» Олександр Рябець, який розповів про необхідність взаємодії судів із засобами масової інформації та про те, як в цьому допомагає електронне судочинство.

 

                                                                    IMG_4957.jpg

 

«Довгі роки судова система була мовчазною, тихо працювала, виносила рішення, ніколи не коментуючи їх, і в результаті в суспільстві, завдяки ЗМІ склався певний стереотип щодо служителів Феміди. Електронне судочинство робить весь процес набагато більш прозорим і зрозумілим для всіх його учасників, що в свою чергу сприяє відкритості та зростанню довіри до судів, а  робота Київського суду - прекрасний тому приклад», - зазначив Олександр Рябець. 

Цю ж тему продовжив Дмитро Яіцький, який запропонував суддям «ідеальну модель взаємодії зі ЗМІ» та звернув увагу на те, якими суддів хоче бачити суспільство. Головна думка доповіді – створення єдиного потужного прес-центру, який зможе повернути довіру громадян до судової системи.

 

                                                                    IMG_4983.jpg

 

Друга частина заходу продовжилася презентацією  доктора юридичних наук, професора, завідувача кафедри цивільного процесу, професора кафедри цивільного права НУ "ОЮА" Неллі Голубєвої на тему: «IT у судочинстві».

Вона розповіла учасникам навчання про майбутні перспективи IT-технологій у судочинстві та рекомендації щодо їх запровадження із урахуванням міжнародного досвіду.                                                                          

Неллі Голубєва підкреслила, що на відміну від інших європейських держав, де електронне судочинство впроваджувалося поступово, а в деяких країнах протягом десятиліть, в Україні за задумом авторів кодексу, цей процес повинен пройти швидко і одночасно в судах всіх юрисдикцій.

 

                                                                    IMG_5081.jpg

 

Крім теоретичних знань, якими з учасниками програми навчання поділилася професор  Неллі Голубєва про те, як працює «Електронний суд» в інших країнах, гості змогли ознайомитися і з практичною стороною справи. Вони побували на засіданні під головуванням судді Оксани Куриленко, і на власні очі побачили, як система працює на практиці.

«З власного досвіду можу сказати, що це не завжди просто. Хтось, як наприклад Одеська обласна прокуратура відразу пішли нам на зустріч, когось доводилося переконувати довго, проводячи безліч різних зустрічей і форумів, але повірте результат того вартий, - зазначив Сергій Чванкін, звертаючись до гостей із західних регіонів.

Завдання нашого суду та АССУ - пом'якшити початок цього процесу і підготувати колег, адже щодня ми отримуємо безліч дзвінків і листів з питанням - що таке «Електронний суд» та як він функціонує.

                                                                    IMG_5196.jpg

                                                                    IMG_5179.jpg

 

 

В кінці дня навчання всі учасники програми отримали сертифікати і вирушили по домівках, щоб поділитися набутими знаннями з колегами.

 

 

Більше фото можливо переглянути у нашій фотогалереї за посиланням.