flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ІІІ Південноукраїнський форум зібрав правників з усього регіону

08 вересня 2017, 16:25

Сьогодні голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін та судді Оксана Куриленко, Павло Прохов та Ігор Борщов взяли участь у ІІІ Південноукраїнському форумі. Захід організовано Асоціацією правників України спільно з Радою адвокатів Одеської області.

Серед учасників та доповідачів форуму провідні юристи-практики, представники суддівського корпусу, державні діячі та вітчизняні науковці.

Перший блок форуму в рамках дискусії щодо практичних аспектів судової реформи було присвячено результатам конкурсу до Верховного Суду. Модератом виступив Президент АПУ у відставці, адвокат Денис Бугай.

Член ВККСУ Станіслав Щотка зазначив, що таких зрозумілих та прозорих процедур р рамках конкурсу до ВС не було ніколи.

«До Верховного Суду потрапили 95% тих, хто ніколи раніше в ньому не працював. Більша кількість переможців це судді місцевих та апеляційних судів. Можливо, тривалість конкурсу у 9 місяців – це складно для кандидатів. Окремо хочу зазначити, що Громадська рада доброчесності здійснила складну та серйозну роботу і слід надати їм належне за таку непросту діяльність.

Також хочу звернути увагу на те, що навантаження на суддів зростає з кожним днем. Кожен день нам ставлять питання стосовно проходження суддями кваліфоцінювання. Звичайно, оцінити треба і суддів-пятирічок, і тих суддів, яким за 60 та котрі будуть працювати ще 3 роки після проходження кваліфоцінювання, для того, щоб вони отримали гідне довічне утримання. Таких суддів наразі 62, вони вже подали заяви. Також оцінювання потребують і судді апеляційних судів, адже деякі судді вже його пройшли і отримують зарплатню набагато більшу, ніж їх колеги, які його не пройшли. Це може породжувати конфлікти в колективах.

Тому я ще раз наголошую на тому, щоб судді апеляційних судів надавали свої пропозиції стосовно того, з кого розпочинати кваліфоцінювання.

Стосовно конкурсу в апеляційні суди можу сказати, що скоріше за все його буде оголошено на 225 вакансій. Це умовна цифра. Але конкурс оголошуватиметься на конкретні вакантні посади суддів відповідної спеціалізації», - підсумував член ВККСУ.

Голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін розпочав свій виступ з привітання:«Перш за все, хочу привітати 4 кандидатів з Одеси, які успішно подолали всі етапи конкурсу до Верховного Суду. Тепер на них чекає 2 наступних етапи - рекомендація ВРП та призначення Президентом. Я всім бажаю успіху.

Повний текст виступу Сергія Чванкіна доступний за посиланням.

Голова Національної судової адміністрації Литви, міжнародний експерт Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Реда Молієне зазначила, що була дуже здивована тим, наскільки самовіддано працювали члени ВККСУ.

«Коли я повернулася до Литви, то сказала моїм колегам, що ми не знаємо, що означає багато працювати, наводячи як приклад членів Комісії, які без перерви працювали до пізньої ночі. Я згодна з тим, що кандидатам було складно через те, що конкурс був тривалим. Конкурс до ВС в Україні унікальний тим, що весь процес був прозорим, а десь навіть занадто публічним на думку моїх литовських колег. У нас у Литві такого ще не було і,можливо, через кілька років ми будемо запозичувати цей позитивний досвід у України», - підсумувала Реда Молієне.

Закриття форуму планується о 18:00, учасники вже обговорили питання морського права, незабаром дізнаються про ефективний захист бізнесу та розвиток юридичного бізнесу із урахуванням тонкощів південного регіону країни.

Фото з заходу можна переглянути тут.