flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До суду завітав турецький професор

30 березня 2017, 16:03

28 березня 2017 року в Київському районному суді м. Одеси відбулась зустріч з  турецьким професором Юфюком  Айдіном (Ufuk Aydin).

 

Голова Київського районного суду м.Одеси  Сергій Чванкін та судді Оксана Куриленко, Геннадій Войтов, Валеріан Луняченко, Володимир Петренко, Юлія Федулеєва та Павло Прохоров мали змогу перейняти цінний досвід турецької судової системи та судочинства, а також поділилися власним досвідом та обговорити актуальні питання реформування судової гілки влади.

  

Юфюк Айдін повідомив, що в Туреччині, так як і в Україні, суди відносяться до окремої гілки влади. До неї входять: Конституційний суд, апеляційні суди, та суди, які розглядають цивільні і кримінальні справи. Також в Туреччині діють військові трибунали.

 

В Туреччині приблизно 20000 суддів здійснюють правосуддя. Це майже в 2,5 рази перевищує кількість суддів в Україні.

 

Щоб стати суддею в Туреччині необхідно мати вищу юридичну освіту, здати усний та письмовий екзамен а також пройти стажування терміном 2 роки.

 

Гість зазначив, що турецькі судді отримують досить високу заробітну плату. Так, суддя першої інстанції, який тільки-но приступив до виконання своїх обов'язків, отримує приблизно 1100 євро, а після 5 років стажу – 2500 євро.

 

Системою електронного документообігу в турецьких судах поки що не користуються, але, пана Юфюка зацікавив досвід Київського районного суду із впровадження системи «Електронний суд».

 

В Туреччині працює сайт, на якому сторони можуть ознайомитися з інформацією по справі. Проте, така система є закритою, а доступ до неї обмежений.

 

Також іноземний гість повідомив, що доступ ЗМІ до правосуддя є обмеженим. Так, зйомка в турецьких судах заборонена, аби не допустити порушення прав людини та запобігти «викривленню» інформації.

 

За словами гостя, випадків насильства та нападу на суддів досить мало, проте, досить серйозною проблемою є високий тиск на представників Феміди. Тому, судді досить добре захищені, а в деяких із них є власна охорона.

 

Юфюк Айдін зазначив, що рівень корупції в судах у його країні досить низький. Він пов'язує це з тим, що в суддів досить хороші умови праці та висока заробітна плата. Тому, передумов для корупції немає.

 

Ще однією особливістю судового процесу в Туреччині є досить високий відсоток виправдувальних вироків. Так, близько 75% зі всіх вироків – виправдувальні.

 

Професор зазначив, що суддею можна стати в 25-ти річному віці. Проте, він не схвалює таку позицію, оскільки вважає, що відповідальність дуже висока для такого віку. Найбільш оптимальний вік – з 30 років.

 

Проте, за словами гостя, в турецькій судовій системі досить багато проблем. Одними з найбільших є відсутність незалежності суддів та досить високий тиск з боку політиків.

 

На думку пана Юфюка, зразковою судовою системою можна назвати судову систему в Скандинавських країнах. Адже там досить високий рівень демократії та низький рівень злочинності. Завдяки цьому суди дуже добре працюють.

 

На завершення зустрічі голова Київського районного суду Сергій Чванкін розповів гостеві про українську судову систему та проблеми, які в ній є.