flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Київського районного суду м.Одеси провели брифінг для ЗМІ

28 лютого 2017, 15:48

      21 лютого, в Київському районному суді м. Одеси відбувся брифінг для представників ЗМІ на тему: «Підсумки роботи суду за 2016 рік».

  

У брифінгу взяли участь голова Київського районного суду м.Одеси Сергій Чванкін, заступник голови суду Микола Тонконоженко, судді Оксана Куриленко, Володимир Петренко, Олена Васильків та Геннадій Войтов. Судді проінформували журналістів про кількість розглянутих справ Київським районним судом м.Одеси, перспективи подальшого запровадження проекту «Електронний суд», навели приклади  найбільш резонансних справ, а також відповіли на поставлені запитання.

 

 

IMG 6643

 

 

Так, протягом 2016 року до Київського районного суду м.Одеси надійшло 17 545 справ і матеріалів, що на 5, 95% менше у порівнянні із 2015 роком – 18654.

 

 

З 17545 справ розглянуто 17034.

 

 

Зокрема, у 2016 році надійшло 3653 кримінальних проваджень, а це майже на19% більше, ніж у 2015 році.

 

На 46,16 % більше, ніж у 2015 році,  надійшло матеріалів адміністративного провадження  – 531 справа.

 

У 2016 році надійшло 6583 справ про адміністративні правопорушення  , з них : 2460 справ з адміністративних правопорушень, передбачених ст.124 КУпАП та 748 – передбачених статтею 130 КУпАП.

 

За ст.124 позбавлено права керування транспортними засобами – 76, за ст.130 – 275 водіїв.

 

Цивільних справ надійшло 6796, у 2015 році - 9188 .

 

Так, згідно статистичних даних Апеляційного суду Одеської області, Київський районний суд м.Одеси у 2016 році має найменший в області показник з кількості скасованих ухвал в рамках цивільного судочинства.

 

IMG 6301

 

Голова Київського районного суду Сергій Чванкін зазначив: «В суд приходять за захистом своїх прав та інтересів. В цьому ми їм допомагаємо, виносячи справедливі рішення. Проте їх виконання – компетенція виконавчої служби. Громадяни розчаровуються у системі, бо не бачать захисту з боку держави. Без виконання, рішення перетворюються в простий паперовий лист. Багато питань до суду відпадуть, якщо рішення будуть виконуватись вчасно».

 

Також голова суду проінформував кореспондентів з прийнятими рішеннями по резонансним справам, з якими можна ознайомитися за посиланням 1 тапосилання 2.

 

 

IMG 6424

 

 

Заступник голови суду Микола Тонконоженко звернув увагу на проблему дотримання розумних строків розгляду кримінальних проваджень. «З 2013 року в провадженні Київського районного суду знаходиться кримінальна справа за обвинуваченням групи із пяти осіб, які обвинувачуються в організації та скоєнні замовних вбивств. На даний час обвинувачені знаходяться під вартою.  Провадження розглядала колегія суддів. В лютому 2015 року у одного із суддів закінчилися повноваження, в результаті чого було здійснено повторний авторозподіл справи для визначення нового складу суду. У вересні 2016 року одна з суддів колегії звільнена у відставку,внаслідок чого слухання справи знову почалося спочатку. Впродовж розгляду було проведено 83 судових засідання».

 

 

IMG 6298

 

Суддя Володимир Петренко зазначив, що із 16 суддів цивільної колегії здійснюють судочинство тільки 8, а через 3 тижні повноваження закінчуються ще у одного судді.  Ми докладаємо всіх зусиль, щоб розглядати справи у встановлені законом строки.  І  у нас не все так погано. Наведу приклад Іспанії, де справи, які надійшли до суду у 2016 році призначаються до розгляду на 2020 рік.  Також суддя навів дані стосовно справ,  що надійшли до Київського районного суду м.Одеса в рамках реалізації проекту «Електронний суд»

 

Так, станом на 21 лютого 2017 року: цивільних справ - 2906, з них: 2182 - позовні заяви, 579 наказів, 145 – заяв в рамках адміністративного судочинства, 56 – обвинувальних актів та 475 клопотань в рамках досудового розслідування.

 

IMG 6193

 

IMG 6486

 

 

Суддя Олена Васильків також звернула увагу на проблему із виконанням судових рішень.  «Головна проблема – невиконання судових рішень. Більшість справ проти України, які знаходяться у ЕСПЛ, стосуються саме невиконання судових рішень. Як приклад хочу навести справу щодо самовільної забудови. Остання виконавча дія була здійснена у листопаді 2016 році, вже застосовуються крайні заходи – заборона виїзду за кордон. Також двічі боржник притягувався до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу. Зараз вирішується питання про притягнення до кримінальної відповідальності. Проте, питання залишається відкритим, адже судове рішення досі не виконане», - підсумувала суддя.

 

 

IMG 6179

 

IMG 6495

 

 

Суддя Оксана  Куриленко зазначила: «За перше півріччя 2016 року до судів першої інстанції Одеської області надійшло 31,5 тисяча справ. З них оскаржували в апеляційній інстанції – 9%, з яких скасували чи змінили усього 5%. Це свідчить про високий рівень професійної компетенції суддів першої інстанції та про те, що суди стоять на захисті територіальних громад і громадян. Варто звернути увагу на те, що постійно відбуваються зміни у нашому законодавстві, що заважає у формуванні  судової практики.

 

 

IMG 6363

 

IMG 6217

 

Суддя Геннадій Войтов відповів на запитання кореспондента видання «Репортер» стосовно строків розгляду кримінального провадження відносно командира  взводу штурмової роти батальону «Айдар», який обвинувачується у скоєнні ДТП, яка спричинила смерть потерпілого.

 

 

«Ми не зацікавлені в у довготривалому розгляді цієї справи. Суддя, яка розглядала справу, пішла у відставку, у зв’язку з чим було призначено новий склад суду. Зараз справа слухається заново, новим суддею, і у найближчий час вона обов’язково буде розглянута» - зазначив суддя.

 

IMG 6190

 

IMG 6257

 

Також в ході брифінгу судді відповіли на наступні питання:

 

 

ТК Репортер: Ваша думка щодо нового Верховного Суду та судової реформи?

 

 

Сергій Чванкін: «Як відомо, сьогодні проходить практичне  завдання для кандидатів у ВС. Зараз його складає і наш колега – Борщов Ігор Олексійович. Ми сподіваємось, що конкурс пройде прозоро. Це надасть можливість сформувати новий, сильний, професійний і незалежний суд.

 

За останні 3 роки реформи ми змогли спостерігати, як її плюси так і мінуси. Тому думки щодо реформи можна почути досить різні.

 

90%  - це порядні судді, які люблять свою країну та доводять цю любов щоденною сумлінною працею».

 

IMG 6641

 

IMG 6162

 

 

 

 

 

 

 

ООДТРК:  Останнім часом спостерігається тенденція до збільшення рівня злочинності. В якому напрямку?

 

 

IMG 6687

 

Сергій Чванкін : «Крадіжки, грабежі, розбої, обіг  наркотичних засобів. У найближчий час громадянам буде моторошно днем ходити по вулиці. Люди перестали боятись закону. Нажаль, ми не бачимо позитивних наслідків реформи поліції, адже у новопризначених правоохоронців недостатньо досвіду. Відсоток розкритих злочинів у нашому районі складає менше 10 відсотків. Зі 100 скоєних правопорушень – розкриваються лише 10».

 

 

IMG 6684

 

 

Наприкінці зустрічі ЗМІ звернулись до Сергія Чванкіна з проханням, щоб інші суди також проводили брифінги та прес-конференції, адже у преси з’явилась велика кількість питань.

 

 

IMG 6669

 

 

Володимир Петренко: «Немає питань, на які ми не можемо відповісти. І це правильний шлях. Проте, не варто забувати про Кодекс суддівської етики та норми чинного законодавства.

 

Нагадуємо, що в нас є судді-спікери та прес-центр, які можуть більш детально відповісти на ваші запитання.