flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Електронний суд - крок до відкритості судів

22 серпня 2016, 12:28

 Рішенням Ради суддів України № 71 від 11.12.2014 року затверджено Стратегію розвитку  судової системи в Україні на 2015-2020 роки, за якою одним із напрямків розвитку  судової системи визначено «Електронне правосуддя» і вказано, що інформаційні технології – ключовий  інструмент  для поліпшення доступу до правосуддя, підвищення ефективності судів та управління судовими справами.

 
 
При підтримці та участі проекту USAID «Справедливе правосуддя», за ініціативою територіального управління Державної судової адміністрації України в Одеській області   Радою суддів України  прийнято рішення про запровадження проекту «Електронний суд» у Київському районному суді м.Одеси, Овідіопольському районному суді  та апеляційному суді Одеської області.
 
 
Перевага електронного правосуддя -  доступність, прозорість, швидкість  розгляду справ, економія часу, коштів громадян та бюджетних установ.
 
 
Мета проекту – забезпечити обмін документами в електронному вигляді між судом та сторонами процесу, сприяти поступовому переходу документообігу  суду в електронний формат, прискорити проходження справ та обмін інформації в суді.   
 
 
Сутність електронного суду полягає в тому, що прийом позовних заяв здійснюється в електронному вигляді, які підписуються електронно-цифровим підписом. Тобто, справа поряд із паперовими носіями формується  також в електронному вигляді. Поступово здійснюється обмін документами в електронному вигляді між учасниками процесу, проходження справ по вищестоячих  інстанціях, а в подальшому можливо  і між іншими органами державної влади.
Проект дозволить виявити усі  організаційно-правові перешкоди у впровадженні електронного суду в державі та розробити механізм їхнього усунення. 
 
 
 
          Проект мав змогу реалізуватися завдяки багатьом складовим і, насамперед, бажанням рухатися вперед, запроваджувати інновації  та новітні технології. 
Позовні заяви, численні довідки, десятки  різних паперів. Як як результат -  скарги громадян на затягування  розгляду справи. 
 
 
 
22 вересня 2015 року у Київському районному суді міста Одеси під час презентації запровадження проектів  «Електронний суд» та «Інформаційно-платіжний термінал», керівник проекту USAID «Справедливе правосуддя» Девід М.Вон зазначив, що проект сприяє автоматизації робочих процесів в установах судової влади з 2007 року.  Завдання проекту - у співпраці з урядом і громадянським суспільством підтримувати вдосконалення законодавства на завершення судової реформи, поліпшенні судової практики та процедур для формування більш ефективної, підзвітної та прозорої судової влади.
Заступник міністра юстиції України Гія Гецадзе, підкреслив, що сьогодні ми маємо дві проблеми в судовій системі України : перша - система і структура, друга - людський фактор. Електронний суд спростить доступ громадян до судочинства.  Громадянам більше не треба буде платити судовий збір у банках, їхати до суду, щоб подавати заяву. Суд зможе відправляти документи учасникам процесу в електронному форматі.  
 
 
В межах проекту «Електронний суд» успішно працює  «Інформаційно- платіжний термінал», який дозволяє громадянам платити судовий збір безпосередньо в суді.  
 
 
З 1 вересня, як відомо, на суди покладено обов'язок контролю надходження судового збору. Можливо це не ідеальний закон, ця система пошуку не бездоганна, але саме інформаційно - платіжний термінал допоможе полегшити процес оплати для відвідувачів суду.
 
 
Нова технологія дозволяє відвідувачеві оплачувати судовий збір на місці. Система приймає гроші, перераховує їх в банк , звідти - в казначейство, після чого вони надходять на спеціальний рахунок у суді, і в автоматичному режимі (максимум на третій день) відбувається остаточне зарахування коштів .
 
 
Проект «Електронний суд» вже дозволяє перевести документообіг в електронний формат. 
По суті – це суд, двері якого відкриті цілодобово. У ньому немає черг і бюрократичних зволікань. 
Для користування системою «Електронний суд» необхідно лише зареєструватися на сайті, створити електронну пошту і можна відправляти заяву до суду. Заява реєструється співробітником суду протягом години. Після, система автоматично відправляє відповідь на електронну скриньку. Також працює послуга СМС- оповіщення. 
 
 
 
При реалізації проекту «Електронний суд» за безпосередньої участі заступника міністра юстиції України Гія Гецадзе судам було надано доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, що вже дозволило істотно скоротити строки розгляду справ. Адже зараз судді не чекають місяцями відповіді з Реєстраційної служби, а самостійної можуть одержати з реєстру необхідну для розгляду справи інформацію.
 
 
Враховуючи переваги сучасних нововведень Київським  районним  судом м.Одеси  вже налагоджено співпрацю з Головним управлінням Державної міграційної служби України в Одеській області. Запити та  отримання інформації про місце проживання (перебування)  фізичної особи  здійснюється в електронному вигляді. 
 
 
 
Для вирішення питання про підсудність справи та можливості відкриття провадження у цивільній справі суд має перевірити місце реєстрації відповідача. Істотним чином прискорює розгляд справи запроваджене в рамках проекту «Електронний суд» направлення в електронному вигляді запиту до Адресно-довідкового бюро та одержання електронної відповіді. 
 
 
 
З вересня 2015 року Київським районним судом м. Одеси здійснено 2476  таких запитів у електронному вигляді. Суд одержує відповідь за 1 добу, а раніше на це витрачалося 14-20 днів.
«Електронний суд» успішно працює у багатьох розвинених країнах світу – у країнах Европейського союзу, Об’єднаних Арабських еміратах, Сінгапурі тощо. Деякі країни взагалі відмовилися від паперового документообігу та усі судові справи формуються, розглядаються та в подальшому зберігаються виключно у електронному вигляді. 
 
 
З робочим  візитом, організованим за підтримки проекту USAID «Справедливе правосуддя» задля  отримання   досвіду   впровадження  проекту   «Електронний  суд»,   суд  сектору Ботаніка  м. Кишинів  Республіки Молдова  відвідала делегація з Одеси у складі начальника та співробітників територіального управління Державної судової адміністрації України в Одеській областіі, суддів Київського  районного  суду м. Одеси, Регіонального  центру з надання  безоплатної  вторинної правової допомоги в Одеській області. 
 
 
В суді  сектору Ботаніка  м. Кишинів  Республіки Молдова  близько трьох років повноцінно та успішно діє «Електронний суд». В цьому на власні  очі переконались Одеські судді,  побачивши  всі етапи проходження  справи в суді, починаючи з її реєстрації до передачі справи до архіву суду.
 
 
 
«Електронний суд» в Республіці Молдова закріплений на законодавчому рівні. 
       Робочою групою за участі апеляційного суду Одеської області, голови Київського районного суду м.Одеси  територіального управління Державної судової адміністрації України в Одеській області, керівників апаратів, представників ДП «ІСС» проводяться наради, де розглядаються   та узагальнюються  результати роботи  «електронного суду».
 
 
 
        Результати  роботи стануть доброю нагодою для узагальнень,  визначення пріоритетів у цьому напрямку роботи, та конкретних дій щодо удосконалення  роботи «електронного суду». 
Впровадження електронного  суду  в Україні  - це суттєва і позитивна новація, завдяки якій правосуддя стане доступнішим, більш прозорим, скоротяться  терміни  розгляду справ та, що дуже важливо, видатки держави на утримання судів.