flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді обговорили з науковцями проблему зловживання правами у цивільному процесі

30 листопада 2015, 12:40

27 листопада 2015 року судді Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін, Оксана Куриленко, Володимир Петренко та Павло Прохоров відвідали круглий стіл на тему «Зловживання цивільними процесуальними правами: шляхи протидії».

Відкрила конференцію завідуюча кафедри цивільного процесу НУ «Одеська юридична академія», професор Неллі Голубєва, яка окреслила основні проблеми та шляхи протидії зловживанню цивільними процесуальними правами.

Суддя Київського районного суду міста Одеси Володимир Петренко, наводячи приклади із суддівської практики, висловив пропозиції щодо вироблення механізму запобігання зловживанню правами у цивільному судочинстві, а також попросив у науковців підтримки задля наукового обґрунтування даного питання.

Свої пропозиції висловила також суддя Оксана Куриленко, яка звернула увагу на зловживання правом на оскарження ухвал суду про відкриття провадження у справі. Неодноразові подачі апеляційних скарг на дані ухвали, безсумнівно, призводять до порушення процесуальних строків та затягуванню розгляду справи.

Суддя Суворовського районного суду міста Одеси Олексій Пепеляшков навів приклади зловживання правом відповідача на захист шляхом подачі зустрічного позову. Мова йшла про подачу зустрічного позову на завершальній стадії розгляду цивільної справи.

Голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін, проаналізувавши процесуальні засоби головуючого в судовому засіданні щодо протидії зловживання процесуальними правами, розповів, що на базі «Асоціації слідчих суддів» вже зроблені перші кроки для врегулювання цих питань на законодавчому рівні. Зокрема, робоча група Асоціації вже підготувала проект звернення до суб’єктів законодавчої ініціативи щодо неодноразового оскарження ухвал суду першої інстанції про відкриття провадження у справі.

Суддя Приморського районного суду міста Одеси Руслан Абухін описав найбільш розповсюджені способи ухилення сторін від отримання судової кореспонденції задля розтягування розгляду справи. Висловив пропозицію щодо створення в судах кур’єрської служби, яка б доставляла сторонам кореспонденцію і несла за це відповідальність.

Павло Прохоров, суддя Київського районного суду міста Одеси, одним зі способів затягування судового розгляду справ відзначив заявлення необґрунтованих заяв та клопотань. Це стосується і необґрунтованих відводів, і численних клопотань.

Після завершення виступів суддів, своє бачення проблеми висловили науковці. Наукову спільноту представляли наступні діячі науки: кандидати юридичних наук Наталя Волкова, Ігор Андронов, Регина Гонгало, Катерина Некит, Григорій Тріпульський, Тетяна Стоянова, Юрій Козаков ,Юлія Цал-Цалко та інші.