flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сергій Чванкін прокоментував проект змін до Конституції України

18 листопада 2015, 12:18

 Голова Київського районного суду м. Одеси Сергій Чванкін прокоментував проект змін до Конституції України в частині правосуддя.

«Вважаю проект змін до Конституції України, розроблений Конституційною комісією, що пропонує встановити безстрокове призначення суддів Президентом України за поданням Вищої ради правосуддя доцільним. Оскільки, вказаний порядок повністю усуне Верховну раду України від процедури призначення суддів, та як наслідок спростить вказану процедуру, позбавить її зайвого формалізму та пришвидшить можливість судді приступити до виконання своїх службових повноважень у найкоротші строки, в незалежності від кворуму народних депутатів, блокування трибуни та інших обставин.
 
Погоджуюся із пропозицією здійснювати звільнення суддів тільки Вищою радою правосуддя та за її згодою затримувати та утримувати під вартою суддів. Таким чином, Вища рада правосуддя буде компетентним відповідальним органом із виключними повноваженнями, що забезпечить професіоналізм та компетентність членів Вищої ради правосуддя із прийняття відповідних рішень.
 
Повністю підтримую ідею збільшення вікового цензу на призначення на посаду судді з 25 до 30 років. У зв’язку з тим, що посада судді вимагає наявності життєвого досвіду, вважаю, що у 25-річному віці такий досвід замалий, та навіть не може забезпечити належного юридичного стажу достатнього для зайняття посади судді. У 25-річному віці вважаю, що особа являється ще не сформованою повноцінно в емоційному плані, що унеможливлює прийняття такою особою виважених об’єктивних та неупереджених рішень.
 
Також позитивно оцінюю пропозицію чіткого розмежування підстав для звільнення судді. Однак вважаю, що встановлені на сьогоднішній день діючим законодавством підстави для звільнення є досить досконалими, і лише при належному та професійному їх застосуванні забезпечать стабільну правову поведінку у даному процесі. Погоджуюсь, що «суддя не може бути притягнутий до відповідальності лише за ухвалене правове рішення».
 
При цьому, чітке розмежування підстав для звільнення судді сприятиме уникненню корупційної складової, політичної зацікавленості та усуне можливість підміни понять та підстав для звільнення судді», розповів голова Київського районного суду м.Одеси Сергій Чванкін.