flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проект змін до Конституції в частині правосуддя

09 жовтня 2015, 09:20
Судді Київського районного суду м. Одеси взяли участь в обговоренні напрацювань робочої групи Конституційної Комісії у сфері правосуддя та суміжних правових інститутів в Одесі.
 
7 жовтня 2015 року в Одесі відбулось Громадське обговорення напрацювань Робочої групи Конституційної Комісії у сфері правосуддя та суміжних правових інститутів.
 
Організатор обговорень – Конституційна Комісія за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя».
 
 
Судді Київського районного суду м. Одеси Геннадій Войтов та Володимир Петренкоприйняли активну участь в обговорені запропонованих Робочою групою змін до Конституції України.
 
Відкрив збори Президент НУ ОНЮА та член Венеціанської комісії Сергій Ківалов, який зазначив, що реформування судової системи України є необхідним для держави та висловив своє бачення з цього приводу.
 
 
Наталія Іванівна Петрова – заступник керівника Проекту USAID «Справедливе правосуддя» та модератор, окреслила основну мету обговорення напрацьованих змін до Конституції з науковцями, представниками суддівського корпусу, адвокатами, представниками інститутів громадянського суспільства та активної громадськістю  в частині правосуддя.
 
Члени Конституційної Комсії презентували учасникам заходу затверджений Конституційною Комісією текст змін до Конституції в частині правосуддя.
 
 
Микола Васильович Оніщук - ректор Національної школи суддів України та член Конституційної комісії, розповів про підвищення вимог до суддів та їх відповідальності, а також прозорі конкурсні процедури при призначенні суддів. Зокрема, М.В. Оніщук зазначив, що необхідно запровадити європейські стандарти незалежності суддів, в першу чергу шляхом усунення політичного впливу на суддів. Також одним з нагальних кроків до реформування є вилучення повноважень Парламенту щодо призначення суддів шляхом передачі всіх повноважень до Вищої ради правосуддя, рішення якої будуть виконуватися Президентом при призначенні суддів. 
 
 
Олег Петрович Подцерковний - член Конституційної комісії, під час свого виступу підкреслив необхідність закріплення права особи на професійну правничу допомогу та гарантування незалежності адвокатури. 
 
 
Володимир Петренко - суддя Київського районного суду міста Одеси, наголосив, що підтримує пропозицію призначення суддів безстроково, без будь-яких випробувальних процедур. Сьогодні сотні суддів, у яких закінчились повноваження, роками чекають на вирішення питання стосовно призначення їх суддями безстроково. І це, без сумніву, негативно впливає на здійснення правосуддя  в цілому.