flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правосуддя по-новому: Київський районний суд м. Одеси став першим!

24 вересня 2015, 12:25

22 вересня 2015 року у Київському районному суді міста Одеси відбулася презентація успішного запровадження проектів «Електронний суд» та «Інформаційно-платіжний термінал».

Дані проекти реалізують Державна судова адміністрація України (ДСА України) спільно з Радою судів України за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя».

Основний принцип проекту «Електронний суд» полягає в налагодженні процесу оперативного обміну інформацією в електронному вигляді між судовими установами, учасниками судового процесу, а також іншими державними структурами з метою забезпечення справедливого та неупередженого правосуддя в Україні.

Перевагами електронного суду є доступність та оперативність, рух справ по судах різних інстанцій, швидкість розгляду справ та обмін інформацією, а також економія коштів на відправку кореспонденції.

На презентації голова Київського суду Сергій Чванкін, розповів, що обидва проекти змогли реалізуватися завдяки багатьом складовим . І, насамперед , як це зазвичай і буває в нашому житті, бажанням рухатися вперед.

Поняття « судова тяганина » існує, ймовірно, з тих самих пір, скільки існує сам суд. Позовні заяви , численні довідки , десятки ( якщо не сотні ) різних паперів. Ось вам і тяганина. І як результат - скарги громадян на затягування розгляду справи. А як судді приступити до її розгляду , якщо немає ще одного необхідного « папірця» і ще одного, і ще?

Під час презентації керівник проекту USAID «Справедливе правосуддя» Девід М.Вонзазначив, що проект сприяє автоматизації робочих процесів в установах судової влади з 2007 року. Завдання проекту - у співпраці з урядом і громадянським суспільством підтримувати вдосконалення ключового законодавства на завершення судової реформи, поліпшенні судової практики та процедур для формування більш ефективної, підзвітної та прозорої судової влади.

І оплата, і інформація

Тепер - деякі деталі. Проект № 1 - «Інформаційно- платіжний термінал » - дозволяє громадянам платити судовий збір безпосередньо в суді.

- З 1 вересня , як відомо, на суди покладено обов'язок контролю надходження судового збору. На наш погляд, це не ідеальний закон, ця система пошуку не бездоганна, але саме інформаційно - платіжний термінал допоможе полегшити процес оплати для відвідувачів суду, - зазначив на презентаціїсуддя Верховного суду України Василь Гуменюк.

Нова технологія дозволяє відвідувачеві оплачувати судовий збір на місці ( найближчий банк вже шукати не треба ), а залишок грошей , який залишається від оплати, людина може перевести на рахунок свого мобільного телефону. На презентації відзначили, що система приймає гроші, перераховує їх в банк , звідти - в казначейство, після чого вони надходять на спеціальний рахунок у суді, і в автоматичному режимі ( максимум на третій день ) відбувається остаточне зарахування коштів.

«Сьогодні ми маємо дві проблеми в судовій системі України: перша - система і структура , друга - горезвісний людський фактор. Електронний суд спростить доступ громадян до судочинства . Громадянам більше не треба буде платити судовий збір у банках, їхати до суду , щоб подавати заяву. Суд же тепер зможе відправляти документи учасникам процесу в електронному форматі», - заявив присутній на презентації проектів заступник міністра юстиції України Гія Гецадзе.

Проект «Електронний суд», дозволяє перевести величезний документообіг в електронний формат. Це, як розповів присутнім на презентації начальник Територіального управління Державної судової адміністрації Одеської області Володимир Куценко, автоматизована система, по суті - це суд, двері якого відкриті цілодобово. У ньому немає задушливих черг і бюрократичних зволікань.

Для користування системою «Електронний суд» необхідно зареєструватися на сайті, створити електронну пошту і відправити заяву до суду. Заява реєструється співробітником суду протягом години. Після система автоматично відправляє відповідь на електронну скриньку. Також працює послуга СМС- оповіщення.

Як зазначив голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін, судді Київського райсуду Одеси, в перші три тижні роботи в режимі електронного суду розглядали тільки цивільні справи. Пізніше, після доопрацювання програмного забезпечення, електронний документообіг буде здійснюватися між судами всіх інстанцій, що дозволить пересилати справу з одного суду до іншого за кілька секунд, а вже на третьому етапі електронний суд буде доступний для всіх громадян по всіх категоріях справ.

Щоб всі присутні на презентації на власні очі переконалися в роботі проекту «Електронний суд», вони були запрошені на судове засідання.

Щойно учасник процесу надав додаткову довідку - вона тут же була відсканована і з'явилася на екрані монітора, тільки було оголошено заяву іншого учасника процесу ( нотаріуса), що той не може бути присутнім на даному засіданні - відразу ж його заява також з'явилося на моніторі.

Після засідання всім присутнім був продемонстрований процес реєстрації позовної заяви, яка надійшла в електронному вигляді.

Звичайно ж, під час запровадження чогось нового завжди виникають якісь труднощі. Як розповідають судді, складнощі пов'язані з отриманням тих чи інших даних з різноманітних реєстрів. І все ж електронний обмін між судом і різними службами налагоджується. І щоб щось і справді просувалося, необхідно це «щось» робити, впроваджувати, не боятися бути першими.