flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чи можливо врегулювати спір без суду?

24 квітня 2015, 09:52
 
 
Своїм досвідом роботи у сфері медіації поділився суддя  Джордж Фінкле: « З 1999 року я займаюсь  медіацією (примиренням сторін) як у справах федерального рівня так і у справах рівня штату. Мій досвід в альтернативному вирішенні спорів включає в себе комплексні справи, в тому числі, контракти, працевлаштування, міжнародні договори, страхування, морські суперечки, сфера охорони здоров'я, інтелектуальна власність, патентування, питання торговельних марок, нерухомість, цінні папери, сімейні відносини, партнерство, права споживачів. В моєму суді зі 100 відсотків кримінальних та цивільних справ  суд розглядає тільки близько 15, оскільки сторони  знаходять компроміс без суду. Тому медіація в судах США відіграє велику роль, це дає можливість розвантажити  суди, що в свою чергу  впливає на якість роботи суддів».
 
 
 
Голова Київського  районного  суду  м. Одеси Сергій Чванкін  висловив свою думку щодо  впровадження медіації в Україні: «Успішне впровадження медіації – це черговий крок на шляху реформування судової системи України. Медіатор виступає посередником у конфлікті сторін, створює атмосферу конструктивної співпраці та дбає про коректне ставлення сторін одна до одної. До компетенції медіатора не входить прийняття рішення, він лише допомагає сторонам у вирішенні конфлікту.
 
Медіація можлива саме в комплексних провадженнях, коли сторони сперечаються щодо тривалих стосунків, а предмет спору є лише видимою причиною конфлікту або якщо рішення суду стало б для сторін «не хлібом, а камінням», тобто не допомогло б у розв’язанні конфлікту. Адже головним для сторін повинно бути бажання вирішити непорозуміння.»