flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рада збільшила максимальний призовний вік для солдатів-строковиків до 27 років

23 січня 2015, 14:11

      Раніше законодавство передбачало, що призвати на строкову військову службу можуть громадян України від 18 до 25 років. Тепер закликати можуть з 18 до 27 років.

    Крім того, схвалений закон передбачає збільшення тривалості строкової військової служби незалежно від виду Збройних сил України до 18 місяців, особи з вищою освітою (магістри) будуть служити 12 місяців.

    Введена також кримінальна відповідальність для осіб офіцерського складу за ухилення від призову на військову службу.

    Як зазначив, представляючи документ, голова комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський, раніше відповідальність за ухилення від призову на військову службу поширювалася на сержантський склад.

    Згідно із законом, якщо підпадають під демобілізацію особи укладуть контракт на продовження військової служби, за ними більш ніж на рік збережеться робоче місце і середня зарплата Раніше були прийняті зміни до законодавства, які гарантували збереження до 1 року робочого місця і середньої зарплати за мобілізованими.

    У законі також передбачена норма, згідно з якою малі підприємці, які проходять військову службу, зберігають за своїми підприємствами реєстрацію та не виплачують обов'язкові податки.

    Згідно із законом, контракт на службу в армії тепер можна буде укладати на термін від 1 до 5 років, тоді як раніше контракти укладалися лише на 5 років.

     За словами С. Пашинського, у законі уточнено норми, які визначають осіб, що мають право на відстрочення призову в армію.

     Як повідомлялося, в грудні минулого року секретар РНБО Олександр Турчинов повідомив, що на засіданні Радбезу прийнято рішення про призов на строкову службу громадян віком 20-27 років і збільшення терміну проходження служби. "З наступного року ми відновлюємо призов на строкову військову службу. У той же час, ми не можемо в умовах ведення, фактично, війни, обмежитися тільки роком служби. Цього недостатньо. Наші громадяни будуть призиватися на півтора року", - сказав він.