flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Додаткову відпустку буде надано батькам дітей-інвалідів

15 січня 2015, 12:05

           Працюючим батькам або законним представникам інвалідів з дитинства І групи підгрупи А буде надано право на отримання щорічної додаткової оплачуваної відпустки тривалістю 10 календарних днів. 

 

        Відповідні норми передбачені Законом “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих положень соціальної політики)” (проект №1539), який сьогодні було прийнято за основу і в цілому.

 

На даний момент після досягнення дитиною-інвалідом повноліття працююча мати втрачає право на вищевказану додаткову оплачувану відпустку. Законом цю проблему буде усунено.

 

Також відповідно до Закону особам, які на 30 червня 2014 року мали право на отримання допомоги при народженні дитини у розмірі, встановленому напершу дитину, після досягнення дитиною двох років на наступні 12 місяців призначається щомісячна допомога у розмірі 130 гривень, у порядку, встановленому Кабміном.

 

Авторами документу також було анонсовано спрощення механізму призначення допомоги при народженні дитини. Тепер для цього до органу праці та соціального захисту населення за умови пред'явлення паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, та свідоцтва про народження дитини, одним з батьків (опікуном), з яким постійно проживає дитина, подається заява за встановленою формою та копія свідоцтва про народження дитини. В свою чергу відповідний орган соцзахисту населення має право, у разі потреби, отримувати від органів державної влади, органів місцевого самоврядування та установ усі необхідні відомості для призначення такої допомоги.

 

Також Законом із статті 179 Кодексу законів про працю України та статті 18 Закону "Про відпустки" виключено положення про те, що за особами, які знаходяться у відпустці по догляду за дитиною іпрацюють на умовах неповного робочого часу, зберігається право на допомогу до досягнення дитиною трирічного віку.