flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обговорено результати опитування громадської думки в рамках Всеукраїнської акції "Зміцнення довіри громадян до суду"

11 листопада 2014, 15:56
Як повідомлялося раніше, з 1 по 5 вересня 2014 року в українських судах (за виключенням Автономної Республіки Крим, Луганської та Донецької областей) було проведено анонімне опитування громадян-відвідувачів судів. Всього в опитуванні взяли участь 21 732 респонденти.   Проект реалізовано Центром суддівських студій спільно з Радою суддів України та Державною судовою адміністрацією України в рамках Проекту Ради Європи «Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні».

За словами секретаря Ради суддів України Анатолія Марцинкевича, Рада суддів України прийняла рішення про проведення такого опитування в період значної критики судової системи і планує використати його результати для поступового усунення всіх негативних явищ у судовій системі країни.

Як наголосив менеджер Проекту Ради Європи "Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні" Андрій Кавакін, результати цього опитування можуть розглядатися як індикатор наявних проблем, їх якості і глибини.

Організатори дослідження поцікавилися думкою громадян щодо зручності перебування в суді, доступності інформації про судові процедури, їх дотримання, ставлення суддів та працівників суду до громадян, а також щодо незалежності суду, справедливості судових рішень, довіри до суду та судової влади загалом, вперше у громадян запитали, чи відомі їм факти корупції в судах.

Експерти проекту стверджують, що опитування зафіксувало, що 55,84% опитаних громадян довіряють судам, в яких розглядаються їхні судові справи, однак лише 31,88% довіряють судовій владі загалом. При цьому переважна більшість опитаних громадян перебуває у зоні невпевненості, а отже суспільство очікує від суддівського корпусу сигналу, що судова влада готова до змін у напрямку реформування, зміцнення незалежності в діяльності судів, підвищення довіри до суду та налагодження більш відкритої комунікації із громадянським суспільством.