flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Українські судді взяли участь у роботі конференції з питань зв’язків з громадськістю в судах

20 жовтня 2014, 15:37
Українські судді взяли участь у роботі конференції з питань зв’язків з громадськістю в судах
За підтримки Вищої ради юстиції та Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» суддя Вінницького окружного адміністративного суду Михайло Жернаков та суддя Подільського районного суду міста Києва Світлана Захарчук представили Україну на II Щорічній Європейській Конференції з питань зв’язків з громадськістю в судах «Образ правосуддя», яка відбулася 16-17 жовтня 2014 року в Будапешті (Угорщина).
Організаторами конференції виступили Національна Судова Адміністрація Угорщини та Академія Юстиції Угорщини. До участі у заході було запрошено суддів, міжнародних експертів та юристів з 24 країн Європи та Америки для обговорення передового європейського та міжнародного досвіду щодо налагодження ефективної комунікації судів з громадськістю. Програма конференції включала такі питання, як: міжнародні та європейські правові засади взаємодії судів із засобами масової інформації, внутрішні регуляції комунікаційної діяльності судових установ, а також нові тенденції у сфері судових комунікацій (використання соціальних мереж Facebook, Twitter та Youtube).
Під час конференції, робочою мовою якої була англійська, суддя Жернаков та суддя Захарчук поділилися українським досвідом формування комунікаційної політики судової влади з громадськістю. Зокрема вони розповіли, що на виконання Стратегічного плану розвитку судової влади України на 2013-2015 роки, затвердженого ХІ черговим з'їздом суддів України 22 лютого 2013 року, Рада суддів України впроваджує комунікаційну стратегію з метою кращого інформування суспільства про діяльність судової влади України. Було наголошено на тому, що все більше судів вдаються до організації зовнішньої оцінки своєї діяльності, а також розробляють та впроваджують власні комунікаційні стратегії для покращення діалогу з суспільством і в такий спосіб підвищення довіри громадян до судової влади в Україні.
З цікавістю іноземні колеги сприйняли інформацію про успішне впровадження в Україні першого курсу дистанційного навчання для працівників апаратів та прес-секретарів судів на тему «Комунікація судів з громадськістю». Цей курс розроблено за підтримки Проекту USAID «Справедливе правосуддя» на замовлення Державної судової адміністрації України на виконання рішення ХІ з’їзду суддів України про необхідність впровадження в судах посад прес-секретарів.
У рамках конференції суддя Жернаков та суддя Захарчук взяли участь у тренінгу з нових засобів комунікації судів. Зокрема, суддя Захарчук брала участь у робочій групі з розробки рекомендацій щодо роботи офіційного сайту судової влади, а суддя Жернаков виступив модератором і доповідачем робочої групи з підготовки рекомендацій для розробки Facebook-сторінки суду. Всі пропозиції, які розробили робочі групи, включені до узагальнених висновків конференції та погоджені її учасниками. Організатори конференції високо оцінили професійність суддів Захарчук та Жернакова та їх досвід у впровадженні нових засобів комунікації в судах.
Суддя Жернаков та суддя Захарчук поділяться інформацією про здобуті нові знання та передовий досвід інших країн щодо ефективної комунікації судової влади з відповідним профільним комітетом Ради суддів України та іншими судовими установами.
Вища рада юстиції є колегіальним, незалежним органом, відповідальним за формування високопрофесійного суддівського корпусу та прийняття рішень стосовно порушень суддями і прокурорами вимог щодо несумісності та у межах своєї компетенції про їх дисциплінарну відповідальність. Конституційний склад Вищої ради юстиції – 20 членів. Враховуючи специфічні повноваження та завдання Ради, її формують Президент України, законодавча та судова гілки влади, а також прокуратурата інститути громадянського суспільства – адвокатура, з’їзд навчальних закладів та наукових установ. Статус, повноваження, організація і порядок діяльності цього органу визначаються Конституцією України, Законом України «Про Вищу раду юстиції» та регламентом Вищої ради юстиції, який затверджується на її засіданнях. Детальнішу інформацію про Вищу раду юстиції можна отримати на оіфіційному веб-сайті www.vru.gov.ua або у відділі взаємодії зі ЗМІ секретаріату Вищої ради юстиції за телефоном +38 (044) 481-0636.
Проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» працює в Україні з жовтня 2011 року. Мета проекту – сприяти утвердженню верховенства права в Україні через підтримку судової реформи, підвищення рівня прозорості та підзвітності судової системи, поліпшення обізнаності громадян із діяльністю судової системи та зростання довіри суспільства до судової влади. Діяльність проекту ґрунтується на досягненнях попереднього Проекту USAID «Україна: верховенство права», який реалізовувався з 2006 по вересень 2011 року.Детальнішу інформацію про Проект USAID «Справедливе правосуддя» можна отримати на офіційному веб-сайті www.fair.org.ua або за телефоном +38 (044) 581-3303.
Американський народ через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах, як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів. Додаткові відомості про програми USAID можна отримати у Відділі інформації та зв’язків з громадськістю USAID за телефоном (044) 521-57-41, на інтернет-сторінці http://ukraine.usaid.gov або у соціальній мережі Facebook http://www.facebook.com/USAIDUkraine.