flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВССУ працює над постановою щодо неповнолітніх

23 вересня 2014, 10:20
ВССУ працює над постановою щодо неповнолітніх
     Експерти українсько-канадського проекту допоможуть Вищому спеціалізованому суду з розгляду цивільних та кримінальних справ у розробці постанови пленуму ВССУ з питань кримінальних проваджень стосовно неповнолітніх.
 Про такі плани спільної роботи було заявлено 17 вересня 2014 р. під час робочої зустріч представників ВССУ й українсько-канадського проекту «Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні», повідомляє «ЗіБ» з посиланням на ВССУ.
 Співпраця між ВССУ та українсько-канадським Проектом триває з часу підписання угоди про партнерство у грудні 2012 року. Відтоді було організовано низку спільних заходів, напрацьовано рекомендації з питань реформування кримінальної юстиції щодо неповнолітніх, зокрема щодо складання вироку у справах цієї категорії.
 Позитивним результатом співпраці є запровадження практики складання досудового звіту про особу неповнолітнього, яку вже було апробовано у «пілотних» судах Івано-Франківської області та Мелітопольському міськрайонному суді Запорізької області. Наразі триває робота з узагальнення механізмів застосування таких звітів з метою розробки єдиного підходу й поширення цієї практики в інших судах.
 Також вагомим напрацюванням у напрямі забезпечення захисту прав дітей є інформаційний лист ВССУ «Про деякі питання здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх», розроблений у співпраці з експертами Проекту.
 Наступні кроки співробітництва між ВССУ і Проектом було визначено у плані дій, одним із пунктів якого є сприяння експертів у розробці постанови пленуму ВССУ з питань кримінальних проваджень стосовно неповнолітніх.
 Наразі у ВССУ ведеться підготовка узагальнення судової практики здійснення кримінального провадження у справах цієї категорії, що дозволить проаналізувати ефективність рекомендованих нововведень та напрацювати положення відповідної постанови пленуму.