flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Другий етап ХІІ позачергового з’їзду суддів відбудеться 25-26 вересня 2014 року

22 вересня 2014, 10:15
Другий етап ХІІ позачергового з’їзду суддів відбудеться 25-26 вересня 2014 року
 5 вересня 2014 року в приміщенні Верховного Суду України (вул. Пилипа Орлика, 4а) відбулося чергове засідання Ради суддів України.
Орієнтовний порядок денний засідання було доопрацьовано та внесено в нього певні корективи.
На засіданні прийнято рішення про проведення ІІ етапу ХІІ позачергового з’їзду суддів, який відбудеться 25-26 вересня 2014 року. Серед питань, що пропонуються включити до обговорення на з’їзді, проект Регламенту з’їзду суддів України, проекту Регламенту призначення та звільнення суддів Конституційного суду України з посад за квотою з’їзду суддів України, проекту змін до Положення про Раду суддів України, а також питання стану незалежності суддів та відновлення довіри до судової влади.
Після обговорення Радою прийнято рішення прийняти за основу Положення про Комітети Ради суддів України та створено робочу групу із підготовки пропозицій для прийняття Положення в цілому. До складу робочої групи увійшли: Олег Присяжнюк, Вадим Бутенко, Тарас Багрій, Богдан Моніч, Денис Масенко.
Радою обговорено, прийнято за основу та вирішено доопрацювати проект Регламенту Ради суддів України. Також до складу раніше створеної робочої групи із роботи над проектом Регламенту включено: Дениса Масенка, Інну Плахтій, Владислава Костенка, Вадима Бутенка, Тараса Багрія, Анатолія Марцинкевича, Олега Присяжнюка, Людмилу Соломаху, Оксану Марченко.
Радою суддів України розглянуто проект Закону України «Про удосконалення норм законів з метою забезпечення фінансово-економічної стабілізації в Україні», яким запропоновано, зокрема, внести зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у частині зміни правових засад організації Національної школи суддів України, встановлення посадового окладу судді місцевого суду в розмірі 10 мінімальних заробітних плат, визначених законом, зменшення розміру щомісячного довічного грошового утримання судді, обмеження максимального місячного розміру суддівської винагороди 15 розмірами мінімальної заробітної плати. За підсумками обговорення названого законопроекту визнано таким, що суперечить міжнародним стандартам щодо статусу суддів та Національної школи суддів України, положенням Конституції України, національного законодавства та позиції Конституційного Суду України. Також, Радою наголошено на тому, що єнеприпустимим та недоцільним внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у частині зміни правових засад організації Національної школи суддів України та наголошено на збереженні Національної школи суддів України як державної установи зі спеціальним статусом, яка відповідає за підготовку висококваліфікованих кадрів для судової системи та є складовою судової системи нашої держави.
Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко, за підсумками розгляду названого проекту Закону, відзначила: «Одним із головних завдань Ради є питання захисту суддів, але у цьому ми маємо бути об’єктивними та оперативно реагувати на проблемні питання, що виникають у судовій системі».
Радою заслухано голову Комітету забезпечення гарантій незалежності суддів Михайла Новікова та обговорено інформацію щодо сюжетів телеканалів «1+1» та «ICTV». Рада суддів України вирішила звернутися до Всеукраїнської громадської організації «Комісія журналістської етики» для розгляду та надання оцінки відповідності дій журналістів телеканалів «1+1» та «ІСТV» до вимог «Етичного кодексу українського журналіста», а також рекомендувати суддям судів загальної юрисдикції, органам суддівського самоврядування в разі незгоди з діями представників ЗМІ звертатись для оцінки їх дій до Всеукраїнської громадської організації «Комісія журналістської етики» (01001, м. Київ, вул. Хрещатик, 27а, e-mail: info@cje.org.ua).
Рада суддів України також вирішила звернутися до Верховної Ради України з пропозицією, щоб при голосуванні за проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо поновлення державного апарату і спрощення надання адміністративних послуг», що передбачає в перехідних пропозиціях, зокрема, переатестацію суддів, було враховано їх позицію. На думку Ради суддів України, даний законопроект порушує міжнародні принципи судочинства. Зокрема, члени Ради суддів України просять виключити положення про присвоєння суддям кваліфікаційних класів і залучати до дисциплінарної відповідальності тільки за дисциплінарні проступки.
Радою схвалено проекти змін до Положення про Раду суддів України та Регламенту призначення та звільнення суддів Конституційного Суду України з посад за квотою з’їзду суддів України, а також прийнято рішення про передачу його для затвердження ХІІ позачерговому з’їзду суддів України.

Також Радою вирішено продовжити роботу над проектом Регламенту з’їзду суддів України. Остаточне обговорення пропозицій до проекту Регламенту відбудеться 11-12 вересня 2014 року.