flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Е-суд: співробітники суду взяли участь у круглому столі

19 вересня 2018, 16:28

Вчора, 18 вересня, відбувся круглий стіл «Покращення доступу до правосуддя: досвід та перспективи пілотних проектів е-суду», організований програмою USAID «Нове правосуддя» та Радою суддів України.

До заходу долучились і судді Київського районного суду м. Одеси – Володимир Петренко, Оксана Куриленко, Павло Прохоров, Любов Калініченко, Олена Коваленко, Ян Безкровний на чолі з головою суду Сергієм Чванкіним.

На початку зустрічі керівник Програми USAID «Нове правосуддя» Девід Вон та заступник Голови РСУ Вадим Бутенко привітали учасників зустрічі та побажали плідної праці.

Голова суду Сергій Чванкін розповів присутнім про результати впровадження проекту «Електронний суд» в Київському районному суді м. Одеси. Так, він зазначив, що з вересня 2015 року до суду надійшло в електронному вигляді: 6985 позовних заяв, 918 заяв про видачу наказу, 524 заяви в окремому провадженні. Також співробітниками суду здійснено майже 14 тисяч запитів в електронному вигляді до Адресно-довідкового бюро.

За його словами, на сьогоднішній день суд отримав в електронному вигляді майже 700 обвинувальних актів та більше 1000 клопотань в рамках досудового розслідування.

Окрім цього суддя розповів про плідну співпрацю з іншими державними органами та установами, а саме: прокуратурою, поліцією, виконавчою службою, фіскальною службою, міграційною службою та експертними установами.

Заступник Голови Ради суддів України Вадим Бутенко розповів присутнім про досвід інших країн у вирішенні спорів в режимі онлайн.

Після перерви учасники заходу почали обговорення перспективи впровадження в Україні онлайн-судочинства. Так, юридичний радник Програми USAID «Нове правосуддя» Ольга Ніколаєва розповіла присутнім про новий пілотний проект на базі Київського районного суду м. Одеси.

Так, вона зазначила, що його суть полягає в можливості в онлайн режимі звертатися до суду в адміністративних справах. На початковому етапі вказаний проект буде охоплювати лише оскарження санкцій за порушення водіями Правил дорожнього руху.

Начальник юридичного відділу ТУ ДСА в Одеській області Ніна Львова розповіла учасникам про запровадження підсистеми ЄСІТС – Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Так, під час своєї доповіді вона проаналізувала основні новели в законодавстві, а також ознайомила гостей з актуальними статистичними даними.

Працівники Одеського апеляційного господарського суду Ганна Павлевська та Олексій Пропащенко розповіли учасникам про особливості запровадження електронного судочинства в господарських судах, а також про його технічну сторону.