flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники 4 областей України зібрались в Одесі завдяки АССУ та USAID

06 листопада 2017, 15:50

3 листопада 2017 року, Асоціація слідчих суддів України розпочала реалізацію проекту «Запровадження інформаційних технологій в судочинстві та заповнення інформаційних прогалин у співпраці судової системи та суспільства», в якому взяли участь представники судових установ Черкаської, Миколаївської, Херсонської та Одеської областей.

Проведення такого масштабного заходу стало можливим завдяки підтримці Проекту USAID «Нове правосуддя», який надав таку можливість в рамках грантового проекту Асоціації слідчих суддів України.

Грантова діяльність ГО «Асоціація слідчих суддів України» спільно із Київським районним судом міста Одеси направлена на підвищення ефективності правосуддя через впровадження інноваційних підходів у здійснення судочинства, а також через заповнення інформаційних прогалин та покращення співпраці судової системи суспільства.

З вітальним словом виступив голова АССУ та голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін, який привітав учасників та побажав плідної роботи в рамках заходу.

Сергій Чванкін зазначив, що незабаром в електронному судочинстві доведеться працювати всім судам України, тому такі навчання вкрай необхідні.

«ГО «Асоціація слідчих суддів України» залучила в рамках грантової діяльності представників судової системи, громадськості, наукових установ, правоохоронних органів та адвокатів всіх областей України для розробки порядку дій, необхідних для практичної реалізації проекту «Електронний суд». Сьогодні у нас 4 області України, наступними стануть Хмельницька, Чернівецька, Волинська та Тернопільська. Результатом такої співпраці має стати практична реалізація можливостей електронного судочинства в 24 областях нашої країни», - зазначив Сергій Чванкін.

Ми сподіваємося , що учасники сьогоднішнього заходу :

  • навчаться працювати в системі «Електронний суд»;
  • зможуть організувати роботу «Електронного суду» в своїх судах;
  • будуть інформувати та залучати громадськість до використання переваг електронного судочинства.

Першим доповідачем стала Голубєва Неллі Юріївна, доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри цивільного процесу, професор кафедри цивільного права НУ "ОЮА", яка виступила на тему: «IT у судочинстві».

На думку Неллі Голубєвої, впровадження ІТ-Технологій у судовій системі – це не данина моді, а необхідність і вимога сьогодення, це однин зі шляхів прозорої діяльності суду та забезпечення доступності до судочинства. Саме ці технології допомагають наблизити суд до громадянина.

Доповідач досить детально зупинилася на міжнародному досвіді запровадження електронного судочинства. Були досліджені плюси та мінуси роботи електронного суду в таких країнах, як США, Південна Корея, Великобританія, Китай, Італія, Російська Федерація, Польща, Норвегія та Сінгапур.

Неллі Голубєва зазначила, що чинники, які сприяють успіху впровадження електронного судочинства є наступними:

-         робота та розробка разом з користувачами;

-         уникнення накладення додаткових витрат на кінцевих користувачів;

-         паралельна робота із законодавцями;

-         безперервне просування системи;

-         збереження системи якомога простішою;

-         поступове впровадження системи;

-         встановлення необхідного рівня безпеки. 

Також доповідач ретельно проаналізувала зміни до ЦПК стосовно запровадження електронного судочинства в Україні.

Результати впровадження проекту «Електронний суд» у Київському районному суді міста Одеси презентував голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін. Так, доповідач зазначив, що до Київського районного суду міста Одеси в електронному форматі надійшло:

  - 3717 позовних заяв

  - 728 заяв про видачу наказу

  - 287 заяви в окремому провадженні

Налагоджено взаємодію між судами, адвокатами, центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, банківськими установами.

Наступним виступив прокурор Одеської області Олег Жученко.

«Єдиний суд України, в якому працює «Електронний суд» - це Київський районний суд міста Одеси. Ми долучилися до цього проекту в минулому році, підписавши Програму спільних дій щодо впровадження обміну електронними копіями документів. В режимі дослідної експлуатації з лютого 2017 року в прокуратурі Одеської області діє електронна система «еПрокуратура».

Миттєвий обмін інформацією реалізується за рахунок електронного документообігу.

Вхідна кореспонденція та внутрішні листи оцифровуються та направляються виконавцю чи адресату в електронному вигляді вже всередині програми.

Завдяки цьому прискорюється процес обробки інформації та виконання прокурорами своїх повноважень.

Прокуратуру та суд не потрібно розділяти, адже в нас одна мета – створити єдиний електронний інформаційний простір, а також взаємодіяти зі всіма державними органами.

Звичайно, всі ідеї та ідеальну модель електронного документообігу неможливо втілити за рік, проте ми працюємо над цим та є вже результати. Хочу зазначити, що дуже скоро електронний документообіг стане необхідністю, адже ми економимо не тільки бюджетні кошти, а й кошти громадян», - підсумував прокурор Одеської області.

Начальник відділу документального забезпечення прокуратури Одеської області Катерина Ткаченко презентувала основні напрямки та результати роботи електронної системи «еПрокуратура».

Доповідач зазначила, що впровадження електронного документообігу в органах прокуратури є вимогою сьогодення, належною відповіддю на виклики сучасного інформаційного світу.

Як наслідок, це сприятиме не лише належній організації діловодних процесів всередині самої прокуратури, а й розвитку позитивного іміджу органів прокуратури у суспільстві.

Блок інформаційних прогалин у співпраці судової системи та суспільства освітили Рябець Олександр – голова «Спілки юристів Одеської області» та Яіцький Дмитро – член Спілки журналістів України, головний редактор інформаційного порталу «Інфопорт».

Олександр Рябець зазначив: «На сьогоднішній день, як ніколи, важливий діалог між судовою системою, суспільством та ЗМІ. Адже поширені в суспільстві стереотипи – це наслідок багаторічного мовчання. Проте, одними з перших, хто почав говорити – є Київський районний суд міста Одеси. Саме вони зробили цей важливий крок – запровадили «Електронний суд» та почали співпрацювати із засобами масової інформації».

Цю ж тему продовжив Дмитро Яіцький, який запропонував суддям «ідеальну модель взаємодії зі ЗМІ» та звернув увагу на те, якими суддів хоче бачити суспільство. Головна думка доповіді – створення єдиного потужного прес-центру, який зможе повернути довіру громадян до судової системи.

Особливістю електронного судочинства є те, що воно дозволяє розширювати взаємодію за межі суду. Об'єднавши різні установи, які виконують певні функції в судочинстві, "Електронний суд" спрощує ведення справи як для суддів, так і для інших учасників провадження. Усвідомлення таких переваг не оминуло і судових експертів, які досить активно використовують переваги електронного судочинства. Про це детально розповів директор Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України Артем Ріпенко.

Після завершення теоретичної частини, учасники заходу змогли побачити реалізацію можливостей системи "Електронний суд" на практиці. Так, адвокат Максим Шевченко продемонстрував процедуру використання персонального електронного кабінету, звідки передбачено можливість подавати позовні заяви та переглядати процесуальні документи, які прикріплюються до справи.

Також гості змогли побачити, як саме в Київському районному суді міста Одеси функціонує "Електронний суд", відвідавши кожну канцелярію та ознайомившись з практичними особливостями функціонування електронного судочинства.

Які саме переваги "Електронного суду" існують для суддів та сторін судового провадження на практиці, учасники заходу змогли дізнатися під час  засідання, яке провела суддя Оксана Куриленко.

На завершення заходу Сергій Чванкін вручив гостям заходу сертифікати та подякував за плідну та інтенсивну роботу в рамках заходу.

 

Фото з заходу можна переглянути за посиланням.