flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засідання АССУ в Запоріжжі: конструктивна дискусія та результати

21 жовтня 2017, 15:44

21 жовтня 2017 року ГО "Асоціація слідчих суддів України" провела виїзне засідання в місті Запоріжжі. В заході взяли участь судді Одеської, Запорізької, Київської, Дніпропетровської та Миколаївської областей.

 

Темою засідання стало обговорення питання щодо здійснення тиску на суд і суддів.

 

 З вітальним словом виступили голова Асоціації слідчих суддів України, голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін, голова Апеляційного суду Запорізької області Віктор Городовенко, голова Апеляційного суду Дніпропетровської області Наталія Деркач, а також секретар судової палати у кримінальних справах ВССУ Валентина Щепоткіна.

 

Голова АССУ Сергій Чванкін розпочав свій виступ зі слів подяки суддям, які знайшли час відвідати захід та взяти участь в обговоренні такої важливої теми.

 

 «Випадки тиску на суддів шляхом ініціювання питання кримінального переслідування придбали вже масовий і системний характер.

 

Так, окремі учасники процесу, щоб домогтися винесення рішення на свою користь, нехтують правами на апеляційне та касаційне оскарження і замість цього звертаються в правоохоронні органи із заявами про вчинення суддею кримінального злочину - винесення завідомо неправосудного рішення.

 

 Крім цього, ні для кого не секрет, що при розгляді резонансних справ судді піддані нападкам з різних сторін, як з боку учасників судової справи, так і з боку інших зацікавлених осіб»- зазначив Сергій Чванкін.

 

 Голова АССУ розповів, що Асоціація слідчих суддів України звернулася із запитом до прокуратури Одеської області за кількістю відомостей занесених в ЕРДР щодо суддів по ст.375 КК України (винесення завідомо неправосудного рішення).

 

Прокуратура Одеської області повідомила, що з 01.01.2017 по 25.09.2017 року в ЄРДР внесені відомості і зареєстровано 47 кримінальних проваджень за ст. 375 КК України. З числа зареєстрованих в поточному році, кримінальні провадження з обвинувальним актом до суду не направлялись.

 

Хочу також відзначити, що в рішенні ЄСПЛ у справі «Олександр Волков» проти України, ще в 2013 році було визначено, що незалежність судової системи, яка також передбачає незалежність кожного окремого судді, повинна бути забезпечена як на законодавчому, так і на практичному рівні.

 

Минуло вже майже 4 роки після винесення цього рішення ЄСПЛ: змінилася влада, як законодавча, так і виконавча, Україна проголосила офіційний курс розвитку в напрямку європейських цінностей, проте, методи тиску на суд тільки набирають обертів. А це і неконтрольовані і не зовсім коректні висловлювання на адресу судової влади і конкретних суддів окремо. На превеликий жаль, в більшості випадків інформаційного тиску через засоби масової інформації судді не звертаються за підтримкою і захистом до Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, суддівських об'єднань, що сприяє зростанню кількості таких випадків.

 

Згідно  даним реєстру повідомлень суддів про втручання в їх діяльність, тільки за 4 місяці (червень-вересень) до Вищої ради правосуддя звернулися 90 суддів.

 

З січня по травень 2017 року таких звернень у ВРП зареєстровано 124.

 

 Голова Апеляційного суду Запорізької області Віктор Городовенко виступив з доповіддю щодо відповідності складу злочину, передбаченого ст.375 КК України, міжнародним стандартам незалежності суддів.

 

 Тема сьогоднішнього заходу  є надзвичайно актуальною та хвилюючою, адже відносно двох наших суддів внесено відомості в ЄРДР. Приводом стало застосування суддями помилкової конструкції статті 303 КПК України. Одне з рішень скасовано апеляційним судом, який і зазначив на цю помилковість.

 

Однак, ця помилковість не може вважатися навмисною.

 

Хочу зазначити, що суддів оцінює суспільство, і наразі рівень довіри до нас є низьким. Треба залучати ЗМІ, та , як не дивно, подумати над самопіаром.  Якщо раніше судді над цим не думали, то  тепер настав такий  час.

 

Секретар судової палати у кримінальних справах ВССУ Валентина Щепоткіна подякувала за можливість зустрічі із суддями, які стоять у самих витоків кримінального провадження. Тому що жодне кримінальне провадження не має можливості завершитися вироком, якщо слідчий суддя допустив якусь помилку. І взагалі таке провадження не має права на процесуальне життя. Тому, я вважаю, що від роботи слідчих суддів залежить дуже багато. Проблем у суддів дуже багато і проблеми ці пов’язані не тільки із застосуванням діючого законодавства, а й  аналогії права.

 

 

Тему «Критерії, суб’єкти визначення завідомого для судді неправосудного ухвалення судового рішення, склад злочину, передбачений ст.375 КК України» розкрив суддя Київського районного суду м. Одеси Ігор Борщов. Також суддя розповів про основні досягнення та напрацювання АССУ за останній рік.

 

Тему щодо втручання в діяльність судових органів шляхом кримінального переслідування  розкрили Галина Подзігун - голова Центрального суду м. Миколаєва, Олексій Євтушенко  – голова Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу та Геннадій Войтов  – суддя Київського районного суду м. Одеси.

 

Після дискусійних обговорень до виступу була запрошена заступник голови Апеляційного суду Запорізької області Марина Тютюник.

 

«За останні роки в Україні правосвідомість та почуття справедливості у громадян є на більш високому рівні. Водночас, дії окремих громадян, які називають себе «активістами», що виражаються у провокаціях та застосуванні фізичного насильства до суддів з працівниками апаратів судів, нічого спільного з цивілізованим та законним механізмом становлення правової держави, не мають», -зазначила суддя.

 

 За підсумками цього виїзного засідання АССУ учасники вирішили звернутися до Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, делегатів ХІV позачергового з’їзду суддів України із пропозицією розглянути питання захисту суддів та охорони судів у листопаді цього року на з’їзді з подальшим зверненням до Прем’єр-Міністра України та Президента України. 

 

Переглянути фото з заходу можливо за посиланням.