flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Київський райсуд м.Одеси відвідав представник ООН

12 жовтня 2017, 17:48

Київський районний суд міста Одеси продовжує переймати досвід іноземних колег. Так, сьогодні в суд завітав голова секції Управління Верховного комісара ООН з прав людини Крістоф Пешу.

Гість зазначив, що вперше в житті відвідав районний суд. «Мені доводилось бувати у найвищих інстанціях, проте я вперше буваю у районному суді»,- наголосив Крістоф Пешу.

Саме тому візит розпочався із ознайомчої екскурсії по приміщенню суду, де гості змогли побачити процес реєстрації позовних заяв, отримання електронних відповідей на запити з Адресно-довідкового бюро, функціонування інформаційного центру суду, а також зали судових засідань.

Після цього, представник ООН завітав до голови Київського районного суду м. Одеси Сергія Чванкіна, де мав можливість поспілкуватись з суддями.    

Гість розповів, що він є Спеціальним доповідачем, організовує роботу та відповідає за спеціальні контрольні мандати у 7 сферах:

  • тортур;
  • позасудових страт;
  • насильницьких зникнень;
  • свавільного затримання;
  • свободи релігій та віросповідання;
  • захисту прав людини в контексті боротьби з тероризмом;
  • захисту права на приватність.

Крістоф Пешу цікавився судовою реформою в Україні, та як вона вплинула на суддів. 

Сергій Чванкін розповів, що реформа набирає обертів. Вже пройшов добір суддів у новий Верховний Суд. З 200 необхідних обрали лише 111 кандидатів. Далі реформа торкнеться судів першої та другої інстанції. Також голова суду поділився, що минулого тижня Президент підписав указ про створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності, а зараз жваво обговорюється питання створення Антикорупційного суду.

«Що стосується нашого суддівського корпусу, то він не укомплектований повністю: із 26 з повноваженнями лише 15 суддів. Такої ситуації не було в країні з часів її незалежності. Навантаження на суддів збільшилось в 2-3 рази, проте ми продовжуємо працювати сумлінно та якісно», - зазначив Сергій Чванкін.

Крістоф Пешу запитав, яка ж головна мета судової реформи: зробити систему залежною чи незалежною? На таке достатньо провокаційне питання судді знайшли гідну відповідь: «Важко сказати, яку мету ставили перед собою політики. Але ми можемо привести факт: за останні три роки працювати стало складніше».

 Після цього гість розповів про актуальні проблеми універсального підходу до захисту прав людини, організаційно-правові особливості механізму захисту прав людини ООН та використання правозахисного механізму ООН в Україні. Крім цього, він запросив суддів та співробітників апарату відвідати його завтрашній семінар «Норми і механізми захисту прав людини ООН».

 Фото заходу можна переглянути тут.