flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд відвідав представник ОБСЄ

06 липня 2017, 14:37

06 липня 2017 року, Київський районний суд міста Одеси відвідав представник СММ ОБСЄ Девід Мілліман.

  Метою заходу стало обговорення поточної ситуації стосовно доступу до правосуддя, а також особливостей розгляду судових проваджень, які безпосередньо стосуються конфлікту і надходять до суду  як з підконтрольних, так і з непідконтрольних урядові районів України.

 Організація з безпеки і співробітництва в Європі розгорнула Спеціальну моніторингову місію  на запрошення українського уряду після узгодження зі всіма 57 державами-учасниками ОБСЄ.

 Експерта ОБСЄ, зокрема, цікавила наступна інформація:

  • Скільки справ, переданих із непідконтрольних урядові районів, розглядаються Київським районним судом;
  • Чи розглядає суд заяви про встановлення фактів народження абосмерті, які надходять із непідконтрольних урядові районів, для отримання відповідних свідоцтв?
  • Чи розглядає суд справи, які стосуються питань шлюбних відносин, розлучення або опіки осіб із непідконтрольних урядові районах?
  • Скільки суддів, які наразі здійснюють судочинство, були переміщені з районів, які вже не контролюються урядом?
  • Які послуги доступні заявникам через мережу Інтернет (зокрема тим, які проживають у непідконтрольних урядові районах), для покращення доступу до судової системи (наприклад, оприлюднення інформації про слухання в мережі Інтернет, надсилання коротких текстових повідомлень SMS, використання засобів відеозв’язку і таке інше)?
  • Чи зазнають судді, на думку співрозмовника пов’язаних із конфліктом? Які основні види тиску на суддів застосовуються, і хто саме чинить такий тиск?

 «Дуже приємно, що Ви завітали до нашого суду, сподіваюся, що ми зможемо налагодити співпрацю і такі зустрічі будуть проводитись на постійній основі», - привітав гостя голова суду Сергій Чванкін.

Судді Київського районного суду міста Одеси Оксана Куриленко,  Микола Тонконоженко, Вадим Іванчук, Володимир Петренко та Павло Прохоров провели з гостем змістовну бесіду, в ході якої експерту  була надана вся необхідна інформація.

  «Документи, які зараз видаються на тимчасово окупованих територіях – на Донбасі та у Криму, в Україні не мають жодної юридичної сили.

 Якщо людина народилась чи померла там, то лише через суд можна отримати українське свідоцтво про народження чи смерть.

  Крім власне свідоцтва про народження чи смерть, виданого на окупованих територіях, підтвердженням для суду можуть бути виписки з лікарні, свідчення очевидців, документи батьків, фотографії», - зазначила суддя Оксана Куриленко.

  Справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.

 Подати заяву про встановлення факту народження або смерті особи можна в будь-який суд за межами окупованої території України незалежно від місця проживання заявника.

 «В переважній більшості справ суд виносить рішення про визнання такого факту. В разі відмови, можна подати апеляційну скаргу. Але бувають випадки, коли замість того, щоб оскаржити рішення місцевого суду про відмову у встановленні такого факту до апеляційної інстанції, сторони подають повторно таку заяву, тільки тепер – до іншого суду», - підсумував Володимир Петренко.

 Судді Вадим Іванчук та Микола Тонконоженко звернули увагу експерта на відсутність належної кількості охорони під час слухань резонансних кримінальних проваджень, які супроводжуються тиском та, нерідко, погрозами і фізичною розправою відносно суддів.

 Суддя Павло Прохоров розповів про запровадження в Київському районному суді м.Одеси проекту «Електронний суд» та запропонував Девіду Мілліману ще раз відвідати суд задля ознайомлення з проектом детальніше.

 

Більше фото за посиланням