flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представникам USAID продемонстрували результати роботи “Електронного суду»

31 травня 2017, 11:59

Продовжуючи дослідження ефективності інструментів електронного правосуддя, міжнародний експерт з питань ефективності судових систем Пім Альберс та фахівець з моніторингу та оцінки Томас Вертелецький провели зустріч з учасниками проекту «Електронний суд». 

 

У заході взяли участь судді Київського районного суду міста Одеси Оксана Куриленко, Володимир Петренко, Павло Прохоров та Олена Коваленко та співробітники апарату суду.

 

Адвокатську спільноту представив Максим Шевченко, Одеську міську прокуратуру № 1 – Леонід Злий, Одеський науково-дослідний інститут судових експертиз – Артем Ріпенко.

 

Гостям продемонстрували роботу всіх структурних підрозділів суду, де вони могли оглянути функціонування інструментів електронного правосуддя та спостерігати за тим, як здійснюється документообіг.

  

Експерти могли поставити свої запитання співробітникам суду, які забезпечують роботу «Електронного суду».

 

Суддя Оксана Куриленко зазначила, що основними перевагами «Електронного суду» є швидкість, економія часу та коштів. «Запроваджуючи електронне судочинство в нашому суді, ми переймали досвід у іноземних колег Норвегії, Боснії і Герцеговини та Молдови. Зразком для нас є і електронне судочинство в Сінгапурі». Ми намагалися перейняти прогресивні ідеї та імплементувати їх в українські реалії. Думаю, що у нас це вийшло. На своєму прикладі ми показали, що проект «Електронний суд» - це реальність, а не далеке майбутнє», - підсумувала суддя.

 

«Електронний суд», в першу чергу, повинен зробити правосуддя простішим і доступнішим. Ми постійно розповідаємо про переваги електронного судочинства, щоб громадяни долучалися до нього активніше. Але без законодавчого врегулювання це не так просто. Ми надавали пропозиції щодо внесення змін до діючого ЦПК України, в якому було достатньо доповнити 6-7 статей для повноцінного функціонування електронного документообігу. Наразі на розгляді Комітету ВРУ з правової політики і правосуддя знаходиться Проект закону № 6232 «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів». Цим законопроектом передбачено повноцінне функціонування електронного судочинства. Наші судді, разом з науковцями та адвокатами, на базі ГО «Асоціація слідчих суддів України» проводили численні обговорення цього законопроектиу та надали до Комітету ВРУ свої пропозиції, зокрема і стосовно електронного судочинства» - розповів суддя Володимир Петренко.

 

Суддя Павло Прохоров детально розповів про взаємодію з ОНДІСЕ в рамках проекту «Електронний суд». Наразі майже всі експерти отримали електронно-цифровий підпис та мають змогу направляти до суду документи в електронному форматі.

 

«Наступним кроком нашої взаємодії стане направлення в електронному форматі до суду експертних висновків. Відповідні зміни вже опрацьовуються в Міністерстві юстиції України», - додав директор Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз Артем Ріпенко.

 

Прокурор Одеської місцевої прокуратури №1 Леонід Злий зазначив, що направлення клопотань в рамках досудового розслідування в електронному форматі значно економить час та полегшує роботу як прокурорів, так і суддів.

 

На завершення зустрічі експертам показали зал, в якому проводяться судові засідання в режимі відеоконференцзв’язку та продемонстрували процес долучення документів до матеріалів справи під час судового засідання.

 

Київський районний суд міста Одеси й надалі працюватиме над вдосконаленням системи електронного судочинства задля підвищення ефективності та якості відправлення правосуддя.

 

Більше фото тут.