flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

13 років позбавлення волі за державну зраду: суд ухвалив вирок відносно Роберта Шагєєва

02 лютого 2024, 15:24

Київський районний суд міста Одеси ухвалив вирок відносно Роберта Шагєєва, обвинуваченого у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст.111, ч.1 ст.408 КК України, України за ознаками: державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в період збройного конфлікту.

Роберт Шагєєв будучи громадянином України, військовослужбовцем Збройних Сил України та проходячи військову службу за контрактом на посаді командира великого підводного човна «Запоріжжя» Військово-Морських Сил Збройних Сил України у військовому званні капітан 1 рангу діючи умисно, публічно, відкрито, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, в травні 2014 року, більш точну дату та час досудовим розслідуванням встановити не виявилось за можливе, здійснив перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, чим вчинив державну зраду.

Не пізніше 12.05.20114 Роберт Шагєєв відмовився вивести великий підводний човен «Запоріжжя» на материкову територію України, а також виконувати обов'язки несення військової служби у Збройних Силах України. Обвинувачений заявив про намір проходити службу в Збройних Силах Російської Федерації.

Крім того, в один з днів 2014 року, більш точної дати досудовим розслідуванням встановити не виявилось за можливе, уклав контракт про проходження військової служби у складі Збройних Сил Російської Федерації на посаді заступника командира 4 окремої бригади підводних човнів Чорноморського Флоту РФ.

Київський районний суд міста Одеси визнав Роберта Шагєєва винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.111, ч.1 ст.408 КК України, та призначив йому покарання: за ч.1 ст.111 КК України - позбавлення волі на строк 13 (тринадцять) років, з конфіскацією всього належного йому майна, за ч.1 ст.408 КК України - позбавлення волі на строк 3 (три) роки.

Відповідно до ч.1 ст.70 КК України за сукупністю злочинів визначено покарання Шагєєву Роберту шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим і остаточно призначено йому покарання у виді позбавлення волі на строк 13 (тринадцять) років, з конфіскацією всього належного йому майна.

З повним текстом вироку суду можна ознайомитись за посиланням.