flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд ухвалив вирок відносно Юрія Бочка за статтею колабораційна діяльність

01 лютого 2024, 15:37

Київський районний суд міста Одеси ухвалив вирок відносно громадянина України Юрія Бочки, обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України (добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора).

Згідно вироку суду, у період з 24.02.2022 по цей час більшу частину території Херсонської області, у тому Генічеський район, захоплено військовослужбовцями ЗС РФ і вона знаходиться під тимчасовою окупацією держави-агресора. Достовірно знаючи про вищевказані обставини, які є загальновідомим фактом, громадянин України Бочко Юрій, будучи депутатом Генічеської районної ради Херсонської області та фізичною особою-підприємцем, заручившись підтримкою представників держави-агресора, місцевих колаборантів, умисно вирішив реалізувати свої амбіції шляхом зайняття керівної посади на тимчасово окупованій території смт Новотроїцьке Генічеського району Херсонської області.

Встановлено, що обвинувачений з 24.02.2022 по цей час перебуває на окупованій РФ території України.

Не пізніше липня 2022 року він зайняв посаду так званого «голови Новотроїцької військово-цивільної адміністрації Херсонської області. Про це рішення Бочко Ю. 05.07.2022 особисто повідомив на організованих ним зборах з працівниками закладів освіти Новотроїцької СТГ, а саме в приміщенні Новотроїцької селищної ради, де особисто представив себе як нового голову цієї адміністрації. У подальшому на цій же зустрічі пропонував всім присутнім співпрацювати з окупаційною владою.

Крім того, Бочко Ю. неодноразово у період з грудня 2022 року по лютий 2023 року брав участь у проведенні масових заходів та привітанні з нагоди свят як так званий голова незаконно створеної «Новотроїцької ВЦА», а також організував подальше їх висвітлення у засобах масової інформації та мережі Інтернет.

Київський районний суд міста Одеси визнав Юрія Бочка винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України та призначив йому покарання у вигляді 10 (десяти) років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах влади строком на 15 років, з конфіскацією всього належного йому майна.

З повним текстом вироку суду можна ознайомитись за посиланням.