flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

10 років позбавлення волі за колабораційну діяльність: суд ухвалив вирок відносно Юрія Гранкіна

01 лютого 2024, 15:36

Київський районний суд міста Одеси ухвалив вирок відносно Юрія Гранкіна, обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України (добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора).

Згідно вироку суду, громадянин України Юрій Гранкін, будучи достеменно проінформованим та розуміючи факт захоплення смт. Горностаївка Каховського району збройними силами російської федерації, усвідомлюючи, що суверенітет України поширюється на всю її територію, Україна є унітарною державою, а її територія в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною, будучи обізнаним про те, що територія Каховського району Херсонської області є невід'ємною складовою частиною України, у серпні 2022 року добровільно погодився на зайняття посади в незаконно створеній окупаційною владою адміністрації на тимчасово окупованій території. Обвинувачений обійняв посаду так званого «голови Горностаївської військово-цивільної адміністрації Херсонської області».

05.08.2022, близько 10.00 год., невстановлені представники окупаційних військ російської федерації, перебуваючи в приміщенні Горностаївської селищної ради зібрали працівників селищної ради, після чого повідомили про призначення Юрія Гранкіна головою Горностаївської військово-цивільної адміністрації, створеної державою-агресором, а також про припинення повноважень Горностаївського селищного голови.

Починаючи з 05.08.2022, Гранкін Ю. здійснює прийом громадян на роботу до вказаного незаконного органу влади, зобов’язує фізичних і юридичних осіб підпорядковуватися окупаційній адміністрації, вимагає дотримуватись режиму, який встановлено окупаційними військами, керує комунальними підприємствами, перепідпорядкував структурні підрозділи Горностаївської селищної ради під своє управління у складі військово-цивільної адміністрації. Обвинувачений Здійснює незаконні владні повноваження на території об’єднаних територіальних громад Горностаївської селищної та Костянтинівської сільської рад Каховського району Херсонської області, а отже виконує організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції.

Київський районний суд міста Одеси визнав Юрія Гранкіна винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України та призначив йому покарання у вигляді 10 (десяти) років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах влади строком на 15 років, з конфіскацією всього належного йому майна.

З повним текстом вироку суду можна ознайомитись за посиланням.